Megölték a Hamász elsőszámú vezetőjét Teheránban

külföld
július 31., 06:33
Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője
photo_camera Ismail Haniyeh, a Hamasz vezetője Fotó: ALGERIAN PRESIDENCY/Anadolu via AFP

(Cikkünk frissül!)

A Hamász közleményben ismerte el, hogy a terrorszervezet első számú politikai vezetőjét, Ismail Haniyeh-t szerdára virradóra meggyilkolták Teheránban. A terrorista az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján beiktatására érkezett vendégként az iráni fővárosba. A Hamász közleménye szerint „az áruló cionisták”, vagyis Izrael intézett támadást a vezetőjük szálláshelye ellen, miután az visszatért oda a beiktatás után. Az iráni Forradalmi Gárda és az iráni állami tévé szintén megerősítették a hírt, azzal kiegészítve, hogy a nem részletezett támadásban a palesztin vezető mellett iráni testőre is meghalt. Izrael egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. Néhány órával korábban viszont ők jelentették be, hogy a 12 gyerek halálával járó rakétatámadás megtorlásaként Bejrútban megölték Fuad Shukurt, a Hezbollah katonai vezetőjét. A terroristával légicsapás végzett a libanoni főváros egyik külvárosában.

Ismail Haniyeh, a Hamász 2019 óta külföldön, illegalitásban élő vezetője az utóbbi években leginkább katari és törökországi luxusszállodákból irányította a terrorszervezetet, magánrepülőjével Teherán, Isztambul, Moszkva és Kairó között repkedve. Fiai közül ketten, Maaz és Abdel Salam gyakran isztambuli vagy dohai szállodai ágyakon heverésző képeket posztolnak magukról.

Ismail Haniyeh a terrorszervezet első számú politikai vezetője volt, de a gázai harcok direkt irányításában nem vett részt. A Hamászhoz 25 évesen, annak 1987-es megalapításakor csatlakozott a gázai egyetem aktivista diákjaként. A kezdetektől a terrorszervezetet megalapító Ahmad Jaszin sejk pártfogoltjának számított, részben azért, mert a családja abból a faluból származott, mint a hírhedt terrorista. Pár év alatt a sejk legbelső tanácsadói körébe emelkedett, 2003-ban lefotózták, ahogy egy telefont tart a szinte teljesen lebénult Hamász-vezető füléhez. Jaszint az izraeliek egy évvel később megölték.

Haniyeh ekkor már régóta nyíltan képviselte azt az álláspontot, hogy a terrorszervezetnek politikai pártot is kellene alapítania. A Hamász vezetése ezt hosszú ideig nem fogadta el, de végül az ő koncepciója győzött. Miután Izrael 2005-ben kivonult Gázából, 2006-ban Haniyeh volt a Hamász listavezetője a megnyert palesztin választásokon, így utána ő lett a miniszterelnök. Ez egy évre rá már nem sokat számított, hiszen a terroristák ekkor fegyveres erővel ragadták magukhoz. a hatalmat, és többet nem tartottak választást. A Hamász politikai vezetőjének 2017-ben választották meg.

Haniyeh korábban azt állította, hogy a tavaly októberi terrortámadást követő izraeli válaszcsapásban a rokonságának 60 tagját ölték meg. Idén áprilisban azt mondta, hogy egy izraeli légicsapásban a fiai közül hárman, az unokái közül legalább ketten haltak meg a Shati menekülttáborban. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy a célpont a három fia volt, akik mind a Hamász különböző szintű vezetői voltak.

Bár a politikai vezető halála komoly csapást mért a Hamászra, a múltbeli előzmények alapján a terrorszervezet megroppanása önmagában emiatt nem várható. Azután is aktívak tudtak maradni, hogy Izrael 2004-ben likvidálta Jaszin sejket a Hamász másik alapítójával együtt.

Haniyeh a Hamász többi politikai csúcsvezetőjéhez hasonlóan nem földalatti bunkerokban bujkált, hanem külföldön élt luxuséletet a palesztinoknak küldött adományokból létrehozott titkos cégportfólió bevételeiből.

Kiemelt videóink