Stílus rovat: pont az ellene tüntetőktől lopta szlogenjét a Nemzeti Kulturális Alap

KULTÚRA
augusztus 04., 14:36

„Ezt kikérem magamnak és a független kultúrának! Ma jött velem szembe egy kép, amin a 2019-es kampányunk jelszava található: «A Kultúra Nemzeti Alap.» Visszautasítom ezt az abszurdumot, hogy ön-ünneplő szlogenné silányítsa vagy bármilyen módon használja ezt a jelszót az az NKA, aminek most már ott ül a bizottságában Vidnyánszky Attila és Demeter Szilárd - akik pont azok közül valók, akiknek a kártékony tevékenysége ellen megszületett ez a jelszó.”

Boross Martin, az ősztől New Yorkban tanuló, független színházi rendező – a Nyersanyag című film rendezője – vasárnap délben posztolt arról, hogy meglepetten találkozott az NKA új mottójával, amit öt éve épp ő talált ki.

A „Kultúra Nemzeti Alap” szlogent és az ahhoz kapcsolódó kampányt Boross Rihay-Kovács Zitával és Zubek Adriennel közösen találta ki még 2019 decemberében a független színházak támogatásának megvonása, az önkényes igazgató kinevezések és a független NKA ellehetetlenítése miatt. Tüntetések zajlottak a Madách téren, szolidaritási akciók indultak, tiltakozó videók születtek, a petíciót több mint 50 ezren írták alá. A megmozdulások mottója így szólt: a „Kultúra Nemzeti Alap.”

link Forrás

Most Vidnyánszkyék húztak egy merészet, lenyúlták a szlogent. Megkérdeztem Borosst, hogy akadt erre rá, és hát pont úgy, ahogy percekkel korábban én a Google-on keresztül.

A kapolcsi Művészetek Völgye szervezői hálálkodtak ezzel a poszttal néhány hete az NKA támogatásáért, amit aztán az Alap oldala is készségesen megosztott:

Aztán az NKA honlapján gyorsan előkerült az eredeti: már tavaly szeptemberben ezzel hirdette 30. születésnapját az Alap.

Boross így zárja a posztját: „A helyzet azóta sem lett jobb, sőt, - így vagy úgy - gyarmatosították, amit igazán akartak. Mindenesetre az egykori kampány és konkrétan ez a jelszó a független, szabad, demokratikus, progresszív kultúra felszámolása elleni harcot szimbolizálja. Ezért a minimum, hogy a fő inkvizítorok ne vegyék a szájukra még közvetett módon sem. Bármennyire is jól hangzik. El a kezekkel ettől a jelszótól, és el a kezekkel a független kultúrától! Köszi.”

Tavaly szeptemberben egyébként még Bús Balázs volt a NKA elnöke, akit azóta felmentett Csák János kulturális miniszter. Akit azóta felmentett Orbán Viktor.

Kiemelt videóink