A Frei kávézólánc 17 éve árul növényi zsír alapú habot tejszín néven

ÉLET
augusztus 05., 13:00

Minden, amit tejszín néven kínálnak a Frei Tamás-féle Café Frei kávézókban, valójában növényi zsír alapú hab - ismerte el a cég a 444 kérdésére. A cég nemcsak elismeri a hibát, de már nyomtatják is azokat a megváltoztatott szövegű kávélapokat, amik szeptemberben kerülnek ki a kávézók asztalaira. (Az uniós előírások szerint tejszínnek és tejszínhabnak csak állati, tej alapú termékeket szabad nevezni.)

Bár a cég a Frei kávézók indulása óta ezt a gyakorlatot követte, a dolog csak múlt szerdán derült ki, amikor a Termékkritikus nevű fogyasztóvédelmi tiktokker-blogger egyik követőjének köszönhetően kiszúrta azt, és bejelentette, hogy a fogyasztóvédelemhez és a Versenyhivatalhoz fordult az ügyben.

Az első Frei kávézó 17 évvel ezelőtt, 2007-ben nyílt, és Méhesfalvi Éva termékfejlesztési vezető szerint korábban soha egyetlen vásárló sem panaszkodott arra, hogy tejszín néven növényi habot kapott.

”A hibánkat elismerjük. Növényi zsír alapú készítményt használunk, amiben van egyébként állati összetevő is. Az ember otthon, a hétköznapi szóhasználatban is tejszínnek nevezi a gyerek kakaójába nyomott palackos habot”

- mondta a 444-nek Méhesfalvi Éva. A termékfejlesztési vezető beszélgetésünk során többször is kihangsúlyozta, hogy nem félrevezető szándékkal vagy anyagi előnyszerzés végett írták ki tejszínnek a habot. Ő úgy gondolja, hogy a „tejszín” megjelölés miatt olyan értelemben akár még rosszul is járhattak, hogy a laktózérzékeny vevőik nem rendeltek tejszínes termékeket, pedig azok valójában nem ártottak volna nekik a növényi alap miatt.

A civil nevét titokban tartó Termékkritikus a 444-gyel beszélgetve igencsak kételkedett abban, hogy a kávézólánc anyagilag ne járt volna jól ezzel. Amikor visszakérdeztem, hogy mire alapozza ezt, konkrét példával illusztrált:

Állítása szerint megnézte, hogy egy magyar cukrászati nagyker weboldalán a tudomása szerint Freiék által is használt növényi habalap már literenként 1150 forintért megkapható, egy liter valódi habtejszín ugyanott 2650 forintba kerül. Pár helyen megnézve én is hasonló árarányokat találtam.

De miért nem tartottak soha rendes tejszínt a Frei kávézókban?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.