Megúszta a GVH bírságát Kasza Tibi fogyókúrás cége, de kárpótlást kell fizetnie

életmód
augusztus 05., 11:08

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa hétfő délelőtt közölte a Forbes.hu-val, hogy az énekes/műsorvezető Kasza Tibi érdekeltsége, a Manker Beauty Kft. az együttműködés és a visszatérítés mértéke miatt bírság nélkül megúszhat egy ellene folyó többéves ügyet. De csak akkor, ha az étrend-kiegészítőket áruló cég pontosan végrehajtja a vállalt kárpótlást.

A Manker (ez Kasza Tibi feleségének, Kasza-Darai Andreának a közösségi médiás beceneve is egyben) az eljárás során együttműködött a GVH-val, elismerte a jogsértést, lemondott a jogorvoslati jogáról, illetve a GVH szerint a cég rövid időn belül javított és változtatott az addigi kommunikációs gyakorlatán. A cég az eljárás alatt az Önszabályozó Reklám Testülethez is csatlakozott, itt egy megfelelési programban vállalta, hogy szakértőkkel végzi minden kommunikációs és kereskedelmi tevékenységét.

„A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt” indult vizsgálat a cég ellen 2022 júniusában, miután a cég és a tulajdonos-ügyvezető Kasza felületein jogsértően sugallták, hogy a Challenge nevű termékcsaládjával megelőzhetők, kezelhetők, sőt gyógyíthatók bizonyos betegségek.

photo_camera Fotó: Kasza Tibi/Instagram

Kasza Tibiék vállalták, hogy kompenzálják az érintetteket: aki 2021. július 15. és 2022. augusztus 5. között vásárolt a vizsgálatban érintett termékekből, egyenként 1000 forintot kap.

Ahogy a Forbes is írja, a Challenge Diet Kft.-nek 2022-ben közel 1,9 milliárd forintos árbevétele volt, de tavaly már ennek csak az ötöde, a profit pedig 600 millióról 145 millióra esett. A Manker Beauty Kft.-nek 2022-ben 4,7 milliárd forint volt az árbevétele, tavaly pedig 3,7 milliárd forint.

Kiemelt videóink