A lengyel férfi, aki megütötte a dán miniszterelnököt, azt állítja, túl részeg volt, ezért nem emlékszik, mi történt

külföld
augusztus 06., 18:53

A lengyel férfi, aki megütötte a dán miniszterelnököt, ártatlannak vallotta magát, mondván, túlságosan részeg volt ahhoz, hogy emlékezzen az esetre.

A gyanúsított, akit jogi korlátozások miatt nem lehet megnevezni, Koppenhágában állt bíróság elé, és közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal, több rendbeli szeméremsértéssel és csalással vádolják más incidensekkel kapcsolatban. A többi vádpont közül néhányban bűnösnek vallotta magát, így börtönbüntetésre és kitoloncolásra számíthat.

Mette Frederiksen miniszterelnök kisebb nyak- és vállsérüléseket szenvedett a támadásban, ami három héttel azután történt, hogy Robert Fico szlovák kormányfő súlyos sérüléseket szenvedett egy merényletben.

Mette Frederiksen 2024. március 13-án.
photo_camera Mette Frederiksen 2024. március 13-án. Fotó: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/AFP

A 39 éves lengyel férfi azt mondta a bíróságnak, hogy rossz napja volt, amikor júniusban, két nappal az EP-választások előtt, Koppenhágában szemtől szembe került Frederiksennel. „Szemtől szemben állok a miniszterelnök asszonnyal, [aztán] semmi másra nem emlékszem, amíg le nem tartóztatnak” – idézte az AFP hírügynökség.

Frederiksen, akit vállon ütöttek, segítség nélkül el tudta hagyni a helyszínt. Akkor azt mondta, „megrázta” az eset, de „jól van”. Kórházba szállították kivizsgálásra, majd lemondta az EP-választások kampányának utolsó napját.

A miniszterelnököt a perben nem fogják tanúként beidézni, de az egyik testőre tanúskodott: azt mondta, a lengyel férfi egy forgalmas utcán odament a nőhöz, valami érthetetlen dolgot mondott neki, majd „ököllel keményen vállon ütötte”.

A 46 éves Frederiksen a dán kormánykoalíció legnagyobb pártja, a szociáldemokraták vezetője. A hivatalát 2019-ben foglalta el, ezzel ő lett Dánia történetének legfiatalabb miniszterelnöke. (BBC)

Kiemelt videóink