Ez a friss közlemény remekül illusztrálja, Gyurcsány mennyire kártékony az ellenzékre nézve

publicisztika
augusztus 06., 13:00

Magyar Péter feltűnése után Gyurcsány Ferenc rövid ideig felmérte a terepet, majd korábbi önmagához képest is egészen extrém hangvételű szövegek napi rendszerességű publikálásába fogott.

Mivel ezek szórakoztatónak szánt stílusban megírt szubjektív politikai vélemények, elemezni és értelmezni őket leginkább csak szubjektív alapon lehet, az meg kit érdekel, ki mit gondol Gyurcsány Ferencről. Aki viszont az eljelentéktelenedése ellenére pártjával együtt még e pillanatban is a balos ellenzék legnagyobb erejének számít, a facebookos szórohamait pedig pártközleményként küldi szét levélben a DK sajtóosztálya. Vagyis ők maguk is azt sugallják, hogy ezek a párt politikáját reprezentálják.

A legfrissebb, kedden délelőtt fél tízkor körbeküldött Gyurcsány-szöveg ritkaságképpen konkrét, egyetlen mondatban jól összefoglalható témával foglalkozik:

a kormányzat új, részben lakásvásárláshoz kötött letelepedési programja tovább hajthatja felfelé az eleve magas hazai lakásárakat és bérleti díjakat.

Tényleg olyan témáról van szó, amivel egy kompetens ellenzéki erőnek érdemes és kell is foglalkoznia. A tételmondat ugyanis sajnos igaz.

A témaérzékeny Gyurcsány azonban így kezdi a szövegét:

Nem lesz lakásotok, nem lesz városotok, tönkretesznek mindent.
Budapest megfizethetetlen lesz.
Köszönjük a kormánynak, Orbánnak, a Fidesznek.
Már ma is pokoliak a lakásárak, a bérleti díjak. A legújabb kimutatások szerint az európai fővárosok között Budapesten a legmagasabb a lakások bérleti díja. Erre jön most a Mini-Dubaj. Ezt tetézi az aranyvízumot nyújtó új letelepedési program, melyet lakásvásárláshoz kötnek.

Az érthető túlzások mellett a szöveg lényegében első tényállítása az, hogy

„A legújabb kimutatások szerint az európai fővárosok között Budapesten a legmagasabb a lakások bérleti díja.”

Ez nem egyszerűen nem igaz, hanem úgy nem igaz, hogy bárki, aki járt Nyugat-Európában az elmúlt években, vagy vannak ott ismerősei, esetleg dolgozik kint rokona, barátja vagy tanul kint gyereke, az pontosan tudja, hogy mennyire nem.

Hiába jogos Gyurcsány témafelvetése, hiába nyilvánvalóan sötét, büdös ügy ez az új letelepedési program, a Rogán-féle korábbi folytatása, ez az elején bedobott nyilvánvaló hazugság/téves információ/hamisító túlzás az egész kritizálását hiteltelenné teszi, sőt a visszájára is fordítja. Miután kormányoldalról könnyen bemutatható, hogy Gyurcsány nem mond igazat ebben a tényállításában, miért mondana igazat a többiben?

Minden, a külvilágról információkkal bíró magyar ember pontosan tudja, Gyurcsány Ferenc aztán végképp, hogy Budapest és Magyarország a tényleg fojtogatóan magasnak érzett ingatlan- és bérleményárak ellenére még mindig Európa egyik legolcsóbb fővárosa ilyen szempontból. Nem a legdrágább, hanem az egyik legolcsóbb.

Egy konkrét példa:

A külföldön tanuló magyar diákok túlnyomó része Hollandiát választja az angol nyelvű oktatás és közigazgatás és a fejlett szociális támogatási rendszer miatt. Amszterdamban a legolcsóbb kőházas lakhatási lehetőség egy legalizált foglalt házban bérelhető, saját konyha, vécé és zuhanyozó nélküli szoba. Egy ilyen, jellemzően lepattant épületben található, budapesti mértékkel mérve cselédszoba méretű lyuk havi 550 euróba, vagyis 220 ezer forintba kerül. Ha ketten-hárman bérelnek ki egy kicsi, de több szobás lakást, az fejenként minimum 800 euró (320 ezer forint), de inkább több. És ezek a legolcsóbb, tömegszállás jellegű diáklehetőségek. Felnőtt ember egészen pici garzonlakást sem tud 1500-1800 euró (600-715 ezer forint) alatt bérelni, inkább csak a kétezres (800 ezer forintos) tartományban.

A helyzet hasonló a nagyobb német városokban, Párizsban, Barcelonában, Lisszabonban és szinte mindenütt Nyugat-Európában. De ez csak anekdotikus bizonyíték, jóllehet mindenki tudja, aki bármit tud a világról maga körül. Szerencsére - sajnos - egy rakás statisztika is rendelkezésre áll annak bizonyítására, hogy Gyurcsány mekkorát kamuzik a hatás kedvéért. Egy olyan témában, ami egyébként tényleg durva és tényleg fojtogatja a magyarokat.

Eszerint a kimutatás szerint az egy hálószobás, bútorozott lakások bérleti díját tekintve Budapest 23 vizsgált európai város között a 22. helyen állt 2023 végén, a listavezető Amszterdam árainak jóval kevesebb, mint felével. A Global Property Guide idén júniusban frissített listáján Budapest ugyanilyen pozícióban áll. A Housing Anywhere adatbázisában szintén. De hozhatnánk bárhány példát, Budapest minden nemzetközi összehasonlításban kifejezetten olcsó városnak számít.

Ez volt kábé a legérdektelenebb Gyurcsány-közlemény idén, de pont a hétköznapiságában mutatja meg, a volt miniszterelnök hogyan erodálja folyamatosan az ellenzéki kritikák élét. Hiszen a magyarok keresetéhez képest például egyáltalán nem olyan költőien olcsó hely Budapest. Dehát emberünk nem erről beszélt.

Kiemelt videóink