Jön a román drón

TECH
augusztus 06., 14:57

A prototípus megépítésének szakaszába érkezett annak a román drónnak a fejlesztése, amelyet kizárólag belföldi szakemberek és gyártók bevonásával akar megvalósítani a bukaresti kormány – jelentette az erdélyi Krónika, a két illetékes miniszter bejelentését ismertetve.

Bogdan Ivan kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter és Stefan Radu Oprea, a gazdasági, vállalkozási és turisztikai minisztérium vezetője számolt be az Elie Carafoli Repüléstechnikai Kutatóintézetben (INCAS) tett látogatásáról.

Bogdan Ivan azt írta, kollégájával együtt megoldást találtak a romániai drón prototípusának megépítésére. „A drón teljes egészében romániai szakemberek alkotása lesz a tervezéstől a gyártásig” – írta.

A védelmi iparért is felelős Stefan Radu Oprea azt írta, az INCAS már fejlesztett ki projekteket drónrendszerek számára. „Tanulmányokat, prototípusokat, működő berendezéseket és rendszereket láttam, és ezek alapján biztos vagyok benne, hogy a védelmi iparban működő, magán- és állami tőkével rendelkező vállalatokkal, valamint a szoftver, a mesterséges intelligencia, a mikroelektronika vagy az optoelektronika területén folyamatosan innováló vállalatokkal összefogva valósággá válhat a romániai drónok gyártásának terve” – idézte a Krónika a minisztert.

photo_camera Forrás: Don McCullough/Flickr

Azt mondta, több együttműködési megállapodást is kötött a témában a ROMARM védelmi ipari tröszthöz tartozó brassói Carfil SA, aminek egy szimulátorokkal rendelkező francia partnerrel közösen megvalósítandó projektje egy kettős felhasználású (polgári és katonai) regionális drónkezelő kiképzőközpont kialakítására vonatkozik. A miniszter reméli, hogy – legalábbis prototípusként – egy éven belül megépülhet az első román drón.

Románia 3 darab, egyenként 6 harci drón távirányítását ellátó, Bayraktar TB2-es típusú pilóta nélküli repülőgép-rendszer beszerzéséről kötött megállapodást 2022-ben a török gyártóval. Ezek közül az első rendszert már átvette, júniusban kezdték meg a tesztelését. A román védelmi minisztérium 2022-ben hét Watchkeeper X típusú pilóta nélküli, taktikai-operatív repülőgép-rendszer beszerzéséről is megállapodott az izraeli Elbit Systemsszel. A programot öt év alatt tervezik lebonyolítani. (MTI)

Kiemelt videóink