Megjelent a Tökéletes Cikk

idióta rekordok
augusztus 07., 09:43

Ünnepnap a mai, a magyar nyelv, az újságírás és a nagybetűs Szöveg ünnepe, megjelent ugyanis a tökéletes cikk. A Fejér megyei újság, a FEOL weboldalán.

Mit jelent az, hogy egy cikk tökéletes? Többek között azt, hogy minden egyes porcikája hibátlan.

És ennek mi a felcíme?

Tervek itt, érvek ott!

A címe?

Nincs nyugalom a településen

A lidje, vagyis a lényegét előre összefoglaló tömör bevezetője?

A szebb és nyugodtabb időket is megélt településről, ismét feszültséggel teli információkat kaptunk nemrég.

Mint látható, a tökéletesség túlmegy az egyes alkotóelemek hibátlan mivoltán. Itt valami magasabb rendű tökéletesség is bejátszik, ami a három elem harmóniájából ered. A tökéletlen, esendő világ írói és olvasói olyan földhözragadt dolgokra kíváncsiak, hogy mi történt, hol, hogyan és miért. Az éteri szférában ilyenek nem számítanak. Nézd meg egyben, mert így látva talán még hatásosabb!

A feszültség fojtogatóbb, mint egy női kézilabdameccs utolsó tíz másodpercében!

Mivel hibátlan cikkről van szó, a nyitómondata is lenyűgöző:

„Több civilszervezet képviseletében keresték meg a napokban szerkesztőségünket, miszerint szándékosan akadályozza az önkormányzat az első Abai Bagolytúra augusztus 17-re tervezett megtartását.”

A tökéletesség innentől nem egyszerűen formai, sokkal inkább a kontextusból fakad: a cikk további részéből sem derül ugyanis ki, hogy mi a hóhér az az evidenciaként emlegetett bagolytúra, amit az önkormányzat meg akar akadályozni. Utalás sincs rá. Sőt később az derül ki Mikula Lajos polgármester szó szerint idézett nyilatkozatából, hogy ő maga sem tudja, mi az, amit, ha nem is tiltott be, de aminek a megrendezését minden rendelkezésére álló eszközzel próbálja akadályozni:

„Megkaptuk a megkeresést, tudunk a tervezett rendezvényről. Bár a pontos részleteit nem ismerjük, de semmilyen formában nem támogathatunk olyan rendezvényt, ami hajnalig tartó, a lakók nyugalmát is megzavaró alkalom lehet. Megtiltani természetesen nem tudjuk, és nem is szeretnénk, de támogatni sem tudom az elképzelést.”

Mit reagálnak erre a bagolytúra szervezői?

„Nekünk sem a rendbontás, sem a nyugalom megzavarása nem áll szándékunkban.”

Mintha Twin Peaksben lennénk! Az egész egyre titokzatosabb, de nem tudunk meg szigorúan semmit arról, hogy miről van szó. Ha van kompromisszum a cikkben, akkor az annyi, hogy elárulták a település nevét, ahol történt valami, amiről nem tudjuk, hogy micsoda. Bizonyos szempontból ez, vagyis Aba nevének elárulása is túlzásnak tűnik. De ebbe olyan beleokoskodni, mintha Szoboszlainak próbálnám elmagyarázni, hogy kell szabadrúgást lőni.

Az esemény akadályozása egyébként abban merül ki, hogy a polgármester nem engedte meg a szervezőknek, hogy használják a települési tulajdonban lévő sátrat és rendezvényteret. Hogy hogy lehet sátorban túrázni baglyokkal? Ilyet csak az képes kérdezni, aki nem tud tökéletes cikket írni.

Vagy lehet, hogy a bagolytúra olyan, mint a Biblia, amennyiben nem szabad szó szerint venni?

A cikk természetesen méltó lezárást is kapott:

„Nincs könnyű helyzetben a település közössége, hiszen az utóbbi időszakban, leginkább csak a feszültséggel és nézeteltérésekkel terhelt Aba volt a téma a legtöbb felületen. Október 1-től megváltozik Aba önkormányzatának összetétele, ami talán nyugvópontra helyezheti a szebb időket is megélt kisváros életét. Addig is, mi igyekszünk majd objektív és tényszerű tájékoztatás adni akár a bagolytúra további fejleményeiről, akár a település életében történő egyéb eseményekről is.”

Innentől következik a kissé álomgyilkos rész, utánanéztem ugyanis annak, hogy mi is ez a bagolytúra. A lap egyik korábbi cikkéből kiderül, hogy valamilyen tréfás csapat-akadályversenyről lehet szó, aminek 7 kilométeres távja van, 7 állomással, amiken ügyességi, illetve zenével, művészettel kapcsolatos feladatok várják a benevezőket. Úgy, hogy minden állomásnak más helyi civil szervezet a gazdája.

A nevezési feltételek így néznek ki:

„A rendezvényen részt vevő csapatoknak kötelező a láthatósági mellény (minden főre!!), zseblámpa/fejlámpa, mobiltelefon, illetve csapatonként 1 db talicska! Ezeket az induláskor ellenőrizni fogjuk! Ezek hiányában a csapat nem vehet részt a versenyen!”

Ugye, milyen felesleges volt megtudni mindezt?

Hallgasd meg inkább Lou Reed „Perfect Day” című számát, aztán és ürítsd a kávés poharad a Tökéletes Cikkre!

link Forrás
Kiemelt videóink