Miután Orbán kedvező hitelt adott a baráti Macedóniának, a 4iG bejelentette, hogy belépne a piacra

gazdaság
augusztus 07., 21:47

A 4iG hivatalosan is jelezte az észak-macedón kormány felé, hogy be akar lépni a macedón mobilpiacra. Arról, hogy a magyar neres tech-cég beadta erről a szándéknyilatkozatát, a macedón kormányülésen Alekszandar Nikoloszki közlekedési miniszter adott tájékoztatást - írja a balk.

Nikoloszki néhány napja Budapesten tárgyalt Jászai Gellérttel, a 4iG Csoport elnökével. Az új macedón kormány miniszterelnök-helyettese szerint az új szereplők belépése erősíti a versenyt és segíti az árcsökkentését a telefonszolgáltatások terén.

Észak-Macedóniában a májusi választásokon kiütéses győzelmet aratott a jobboldali VMRO, a Fidesz szövetségese. Az ő miniszterelnökük volt Nikola Gruevszki, akit az ellene folyó eljárások elől magyar diplomataautókkal menekítettek ki az országból, és aki azóta is Magyarországon él menekültként.

A magyar kormány a skopjei kormányváltás után kedvező hitelfeltételekkel 500 millió eurós kölcsönt adott Macedóniának, és sajtóinformációk szerint további hitellehetőség is terítéken van. Ez a hitelkihelyezés (miközben Magyarország Kínától vesz fel egymilliárd eurós hitelt) leginkább a magyar kormány politikai beruházásai közé sorolható, melyekkel a térségi befolyását és szövetségi rendszerét igyekszik erősíteni.

Ennek korábban elsősorban a szerb Vučić, a boszniai szerb Dodik és a szlovén Jansa volt a fő kedvezményezettje, a macedóniai hatalomváltás után azonban a VMRO is még szorosabb lekötelezettje lehet a magyar kormánypártnak.

Az eximbankos külföldi hitelkihelyezések együtt szoktak járni azzal is, hogy megpróbálják helyzetbe hozni a „kifektetni” akaró, vagyis a magyar politikai útmutatások szerint regionális terjeszkedéssel próbálkozó NER-közeli vállalatokat. Ennek egyik kiemelt cége a 4iG: ők már jelentős pozíciókat szereztek Montenegróban és Albániában, Észak-Macedóniába belépve pedig tovább erősíthetik a térségi jelenlétüket.

Kiemelt videóink