Tizenhat embercsempész került vissza a hazai börtönökbe, miután korábban már szabadon engedték őket

belföld
augusztus 08., 19:57

Tizenhat korábban szabadon engedett embercsempészt fogtak el újból bűncselekmények elkövetése miatt - írta Tompos Márton, a Momentum elnöke egy csütörtöki Facebook-bejegyzésében, amiben a Polt Pétertől kapott válaszokra reagált.

Tompos Márton
photo_camera Tompos Márton Fotó: Németh Dániel/444

2023-ban a kormány egy veszélyhelyzeti rendelettel több, mint 2000 külföldi embercsempészt engedett ki a hazai börtönökből és helyezett „reintegrációs őrizetbe”. Ez alapján a szabadon engedetteknek vissza kell térniük abba az országba, ahol Magyarország előtt a tartózkodási helyük volt és ott letölteni a számukra előre meghatározott időt.

Erről az eljárásról tett fel nemrég Tompos kérdéseket Polt Péternek, akinek a nevében Ibolya Tibor, a legfőbb ügyész helyettese válaszolt. Ebből a következők derülnek ki:

  • a kormányrendelet hatályba lépésétől 2024 június végéig 2290 embercsempészt engedtek szabadon, illetve helyeztek „reintegrációs őrizetbe”,
  • a szabadon engedettek közül 16-an kerültek vissza a hazai börtönökbe,
  • a „visszafogadott” elítéltek közül hárman embercsempészés, ketten lopás miatt,
  • néhányan testi sértés és közúti baleset gondatlan okozása miatt kerültek vissza a börtönbe.

A Momentum elnöke csütörtöki Facebook-bejegyzésében ezekre a válaszokra reagált:

Tehát 16 ember akadt fenn a rostán másodszorra, miután a magyar állam már egyszer elengedte őket…. Hiszen így dolgozik a NER az embercsempészekkel. Szabadon engedik őket. 🤷🏻♂️

– írja bejegyzésében Tompos, majd hozzáteszi, „ez azt jelenti hogy 2274 bűnöző továbbra is szabadon garázdálkodik valahol Magyarországon vagy Európában”. Tompos szerint ez ellen pedig a magyar állam tavalyi rendeletével nem csak hogy nem tesz semmit, hanem „szponzorálja is” az embercsempészeket.

link Forrás

Július elejéig már összesen 2297 külföldi embercsempészt engedtek szabadon (közülük 16-an kerültek vissza a szabályok megsértése miatt), ám a börtönzsúfoltsági problémákat ez sem oldotta meg.

A veszélyhelyzeti intézkedés emellett komoly feszültségeket okozott Ausztria és Magyarország között, bekérették a bécsi magyar nagykövetet, és Ausztria szigorúbb ellenőrzést rendelt el a határon.

Kiemelt videóink