Diplomáciai botránnyá fajult a magyar döntés, hogy szélnek eresztik a lecsukott embercsempészeket

POLITIKA
2023 május 22., 08:41

Bekéreti Magyarország bécsi nagykövetét az osztrák külügy az embercsempészek szabadon bocsátása miatt, írja Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterre hivatkozva a Der Standard. Magyarországot jelenleg Orbán Viktor egyetemi barátja, focista társa, Nagy Andor képviseli Bécsben.

A magyar kormány a börtönök túltelítettsége miatt, de költséghatékonyságra hivatkozva nemrég úgy döntött, hogy az embercsempészet miatt elítélt külföldieket kiengedik a börtönből azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül kötelesek elhagyni Magyarországot.

Magyarországon jelenleg több mint két és félezer külföldi tölti börtönbüntetését, a többségüket embercsempészetért ítélték el.

Schallenberg szerint "teljességgel rossz üzenet" az embercsempészek szélnek eresztése, ezért elvárja a magyar kormánytól, hogy egyértelmű válaszokat adjon kérdéseikre az uniós külügyminiszterek hétfői, vagyis mai csúcstalálkozóján. Schallenberg amúgy már vasárnap is egyeztetett Szijjártó Péterrel, majd az osztrák kormány fokozott ellenőrzést rendelt el az osztrák-magyar határon. (Via HVG)