Idén már valószínűleg nem térhetnek haza a Nemzetközi Űrállomáson ragadt űrhajósok

űr
augusztus 09., 07:38

Június elején Butch Wilmore és Sunita Williams a Nemzetközi Űrállomásra indult egy nyolcnapos tesztküldetésre, most azonban úgy tűnik, idén már nem fognak visszatérni. Kiutazásuk a NASA és a Boeing közös projektje volt, a két szervezetből ugyanakkor nincs mindenki meggyőzve arról, hogy az űrhajósokat szállító Boeing Starliner biztonságos lenne a visszaútra.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A NASA részéről felmerült, hogy az augusztusra tervezett, de szeptemberre halasztott SpaceX által indítani tervezett járaton hagynának két helyet a kint ragadt űrhajósoknak. Ez azonban a SpaceX mögött egyre lemaradó, amúgy sem túl jó megítélésű Boeing számára nem annyira szimpatikus megoldás, így ők inkább még bizakodnak a Starliner megjavításában.

A Boeing júliusi közlése szerint a hajtóművek meghibásodtak és héliumszivárgást is azonosítottak. Augusztus elején még azt nyilatkozták, hogy továbbra is bíznak abban, hogy a Starliner visszatér a legénységével.

A Guardian szerint azonban a NASA és a Boeing vezetése között feszültségek alakultak ki, miután a NASA részéről többen is kétségbe vonták a Starliner biztonságos hazatérésének lehetőségét.

Kiemelt videóink