Biden most is azt gondolja, képes lenne vezetni az országot, a demokraták választási győzelme érdekében lépett vissza

külföld
augusztus 11., 19:18

Az elnökválasztási versenytől való július 21-ei visszalépése után először adott interjút Joe Biden. A CBS vasárnapi adásában elmondta: azért mondott le a második ciklusáról, mert nem akarta, hogy a személye elterelje a figyelmet. De továbbra is úgy gondolja, hogy a korával és képességeivel kapcsolatos aggályok ellenére is képes lett volna ellátni az elnöki feladatokat.

Azt állítja, „nincs komoly probléma” az egészségével, de a prioritás az elődje legyőzése. „Muszáj, muszáj, muszáj legyőznünk Trumpot" - mondta motivációiról. A visszalépését a saját pártja nyomásának tulajdonította, de nem szolgált újabb részletekkel a bejelentését megelőző drámai napokról. „Számos demokrata kollégám a képviselőházban és a szenátusban azt gondolta, hogy ártani fogok nekik a választási versenyben. És aggódtam, hogy ha versenyben maradok, ez lesz a téma. Interjúkat készítenének velem arról, hogy miért mondta ezt vagy azt Nancy Pelosi, miért tett így vagy úgy - és úgy gondoltam, hogy ez tényleg elterelné a figyelmet”.

Szombaton már strandolgatott Biden elnök, ő az ott balra a First Ladyvel és az egyik unokájával
photo_camera Szombaton már strandolgatott Biden elnök, ő az ott balra a First Ladyvel és az egyik unokájával Fotó: SAMUEL CORUM/AFP

Itt arra utal, hogy más vezető demokratákhoz hasonlóan az egyik legbefolyásosabb kongresszusi képviselő is arról beszélt, hogy Bidennek talán hátra kell lépnie a tragikus vitaszereplése után. A probléma, amit itt megfogalmaz, tényleg alapvető, mi is ezt írtuk egy hónapja: ha versenyben marad, akkor arról szól a kampány több hete vagy hónapja, az összes interjúja és a róla szóló elemzések sora, hogy miért kérik a lemondását a saját párttársai, és milyenek a szellemi képességei.

A friss interjúban kifejtette, hogy eredetileg híd akart lenni a következő generációhoz, amikor 2020-ban indult az elnökválasztáson. „Amikor először indultam, úgy gondoltam magamra, mint átmeneti elnökre. El sem tudom mondani, hány éves vagyok. Nehezen ejtem ki a számon. De a dolgok olyan gyorsan alakultak, hogy ez nem történt meg” - mármint a generációváltás, ha jól értem. Ha jól értem, akkor ez nem a legmeggyőzőbb érvelés azért, hogy valahogy elfelejtett nem újraindulni a nagy rohanásban.

Biden megígérte, hogy kampányolni fog Kamala Harris mellett, és méltatta Tim Walz minnesotai kormányzót, Harris alelnökjelöltjét.

Ami a saját örökségét illeti: reméli, hogy „bebizonyította, hogy a demokrácia működőképes”, hogy úgy emlékeznek majd rá, mint aki „kihúzott minket egy világjárványból”, és „az amerikai történelem legnagyobb gazdasági fellendülését hozta létre”.

Vasárnapi biciklizés a delaware-i otthonához Rehoboth Beachhez
photo_camera Vasárnapi biciklizés a delaware-i otthonához Rehoboth Beachhez Fotó: SAMUEL CORUM/AFP

Azt sajnálja csak, hogy nem harcolt ki több elismerést az ország útjainak, hídjainak, repülőtereinek és egyéb infrastruktúrájának újjáépítését célzó, 1 billió dolláros kétpárti támogatottságú programjáért. „A legnagyobb hiba, amit elkövettünk, hogy nem tettünk ki táblákat, amelyeken az állt: ezt Joe csinálta.” (NYT)

Kiemelt videóink