25 nap, amely megsemmisítette Joe Biden kampányát

külföld
július 22., 16:14

A tragikusan sikerült tévévita után egyre erősebb volt a nyomás Joe Biden elnökön, hogy szálljon ki a választási kampányból. Biden minden erejével ellenállt, még szombaton is a kampánya folytatásáról volt szó. Este azonban minden megváltozott.

Biden a drámai hétvégén nagyon szűk körben hozta meg a döntést, miután kiderült, a legújabb közvélemény-kutatási adatok alapján nincs esélye nyerni. Szombat este már fogalmazták a levelet, amiben bejelentette a lemondását. A döntésre aludt még egyet, a nyilatkozatot véglegesítették, majd július 21-én 13.45-kor kiposztolták.

Az elnök közvetlen emberei közül is sokan csak egy perccel előtte értesültek a döntésről.

A CNN idővonalon végig vette az elmúlt 25 nap legfontosabb eseményeit, amelyek elvezettek a döntésig.

Június 27.

A Joe Biden és Donald Trump vitáját néző regisztrált szavazók nagy része úgy találta, a volt elnök felülmúlta a jelenlegit. A CNN által végzett felmérés szerint a megkérdezettek csaknem 60 százaléka nem bízott abban, hogy Biden képes lenne vezetni az országot.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/Getty Images via AFP

Június 28.

Joe Biden vitateljesítményét sok kritika éri, de folytatja kampánykörútját. Észak-Karolinában energikus beszédet mond, elismeri a hibákat: „Tudom, hogy nem vagyok fiatal. Nem mozgok olyan gyorsan, mint régen, nem beszélek olyan simán és vitázom olyan jól, mint régen, de tudom, amit tudok. Tudom, hogyan kell igazat mondani.”

Június 29–30.

Biden Hamptonsba és New Jersey-be megy adományt gyűjteni, majd visszavonul Camp Davidbe, ahol családja arra bátorítja, maradjon versenyben.

Július 1–7.

Különböző hivatalos és kampányeseményei vannak, a többi között Virginiába, Wisconsinba és Pennsylvaniába utazik.

Július 2.

Mindeközben Nancy Pelosi korábbi házelnök, a demokrata párt egyik legbefolyásosabb embere az MSNBC-nek adott interjúban „segített megnyitni az ajtót” a Biden jövőjét firtató kérdések előtt, amikor azt mondta, „azt gondolom, legitim megkérdezni, hogy ez csak egy epizód volt, vagy egy állapot?”

Még aznap érkezik az első komoly felhívás: Lloyd Doggett texasi képviselő a kongresszusi tagok közül elsőként felszólítja Bident, hogy lépjen vissza. A politikus azzal érvel, hogy azt a körzetet képviseli, amelyet annak idején Lyndon Johnson is, aki nagyon más körülmények között ugyan, de visszalépett. „Biden elnöknek is ezt kellene tennie.”

Július 3.

Biden demokrata kormányzókkal találkozik, köztük olyanokkal, akik potenciálisan a helyére léphetnének. Néhány résztvevő frusztráltan távozik, miután az elnök közli velük, több alvásra van szüksége, és este 8 utánra nem tervez eseményeket.

Aznap a philadelphiai műsorvezető, Andrea Lawful-Sanders interjút készít Joe Bidennel. Később elismeri, a kampánystábtól kapott 8 kérdést, amiből kiválasztott négyet. A rádió ezek után közölte, ez sérti a gyakorlatukat, ezért a nő felmondott.

Július 4.

Biden egy rádióinterjúban először ismeri el, hogy „elszúrta” a vitát. Július 4-ét a Fehér Házban ünnepli.

Július 5.

Miközben Joe Biden az ABC-nek adott – és nagyon várt – interjújában arról beszél, hogy csak a mindenható isten vehetné rá a visszalépésre, egyre több tisztségviselő, adományozó és támogató aggódik az életkora miatt. Az interjúnak nem sok hatása van a párton belül egyre növekvő pánikra.

Július 7.

Telefonkonferenciát tart a frakciótagokkal Hakeem Jeffries, a Demokrata Párt képviselőházi frakcióvezetője, ahol több politikus közli vele, hogy Bidennek félre kell állnia.

Július 8.

Dacos levelet küld a kongresszusi demokratáknak Biden, amelyben közli, hogy a végsőkig folytatja a küzdelmet és legyőzi Donald Trumpot. Annak érdekében, hogy növelje támogatottságát, aznap beszél a kongresszusi fekete képviselőcsoport tagjaival.

Július 8–11.

Washingtonban megtartják a NATO-csúcstalálkozót, amely számos kétoldalú találkozóval jár, közben újabb demokraták pártolnak el Bidentől.

Július 10.

Nancy Pelosi az MSNBC-nek nem hajlandó egyenesen válaszolni a kérdésére, hogy Biden élvezi-e a támogatását. Azt mondta, „az elnökön múlik, hogy indul-e”.

Ugyanezen a napon a demokraták egyik kiemelt támogatója, George Clooney színész a New York Timesban sürgeti Bident a visszalépésre. Azt írja, „az elnökkel nem tudunk nyerni novemberben”. Clooney pár héttel korábban még egy adománygyűjtő rendezvény házigazdája volt.

Július 11.

Biden elnökségének 15. önálló sajtótájékoztatójára készül, de már előtte óriási hibát követ el, amikor a NATO-csúcs után Vlagyimir Putyinként szólítja a mikrofonhoz Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt. Zelenszkij nem mozdul, Biden gyorsan korrigál .

link Forrás

(Egy nagyobb szögben készített felvételen Zelenszkij reakciója is látható.)

A sajtótájékoztatón is hibázik, Kamala Harris helyett Donald Trumpot említi alelnökeként. Sok kérdésben firtatják a folytatást, de ő közli, akkor venné fontolóra a visszalépést, ha a számok egyértelműen azt mutatnák, hogy nem tud nyerni. Fogadkozik, hogy versenyben marad.

link Forrás

Ugyanezen a napon kiszivárog, hogy két demokrata nagyágyú, Barack Obama volt elnök és Nancy Pelosi aggodalmukat fejezték ki Bidennel kapcsolatban.

Július 12.

Biden videóhívás keretében a kongresszusi spanyol frakció tagjaival is beszél, ennek során legalább egy tag felszólítja a visszalépésre. Michigani kampányrendezvényen vesz részt, utána interjút ad (ami pár nappal később, hétfőn kerül adásba), itt is arról beszél, versenyben marad, hacsak el nem üti egy vonat.

Július 13.

Chuck Schumer szenátor Rehobothban találkozik Joe Bidennel. (Állítólag ez volt az a beszélgetés, ahol az elnök egyik legerősebb szövetségese komoran közölte, a kongresszus több tagja kész „fordítani”, Biden pedig gondolja át személyes örökségét, az ország jövőjét és a kongresszusra gyakorolt hatását, mert így lehet, hogy novemberben nagyon kikapnak a demokraták. Az elnök erre állítólag azt mondta, „szükségem van még egy hétre".) Biden aznap tárgyal a kongresszusi progresszív frakcióval és az új demokratákkal is. Legalább az egyik beszélgetés vitává fajul, amikor Biden Jason Crow képviselőt támadja. Ő beszélt arról, hogy a vitán nyújtott katasztrofális teljesítmény után nagy a kockázata annak, hogy a demokraták elveszítik a választást, „hacsak nem történik jelentős változás”.

Trump ellen merényletet követnek el a pennsylvaniai gyűlésen. Biden elítéli a támadást, majd késő este visszamegy a Fehér Házba.

photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Július 14.

A Trump elleni merénylet miatt az Ovális Irodából intéz beszédet az amerikaiakhoz. Ritka, hogy onnan mond beszédet, elnöksége alatt ez a harmadik alkalom. A többi között arról beszélt, nem szabad, hogy Amerika erre az útra térjen.

Joe Biden optimista a gázai témában
photo_camera Fotó: ERIN SCHAFF/AFP

Július 15.

Az NBC-nek adott interjúban utasítja vissza a korával és állóképességével kapcsolatos aggályokat.

Július 16.

Las Vegasban van az NACCP-kongresszuson, majd a BET Newsnak ad interjút, ahol arról beszél, csak egy egészségügyi probléma győzné meg arról, hogy kiszálljon a versenyből.

Július 17.

Nancy Pelosi közeli szövetségese, a befolyásos Adam Schiff kongresszusi képviselő is felszólítja Bident a visszalépésre. „Úgy érzem, itt az ideje, hogy átadja a stafétabotot.” Az ABC News szerint Chuck Schumer szenátor is megmondta az elnöknek, legjobb lenne, ha kiszállna a versenyből.

Egy rádióinterjú után Biden koronavírus-tesztje pozitív lesz, az eseményeit törlik, karanténba vonul rehobothi házába.

Július 18.

Nyilvánosságra kerül, hogy Jamie Raskin képviselő még július 6-án egy mélyen személyes levélben arra kérte Joe Bident, lépjen vissza, ami nem lenne szégyen. Ezen a napon második szenátorként Jon Tester is felszólítja Bident, hogy ne pályázzon a második ciklusára.

Július 19.

Joe Biden kampányfőnöke, Jen O’Malley Dillon az MSNBC-n arról beszél, az elnök „abszolút” versenyben marad, és minden eddiginél eltökéltebb abban, hogy legyőzze Trumpot.

Július 21.

Egyre erősödik a nyomás, Joe Manchin szenátor a CNN egyik műsorában úgy fogalmaz, „át kell adnia a stafétát”. Joe Biden aznap 13.45-kor kiposztolja a visszalépéséről szóló levelet, majd kicsivel később az X-en (korábbi nevén Twitteren) bejelenti, hogy Kamala Harris alelnököt támogatja.

Címlapkép: Justin Sullivan/Getty Images via AFP

Kiemelt videóink