Biden covidos, lemondta a kampányeseményeit

külföld
július 18., 06:36

Nem egész egy nappal azután, hogy Biden egy kommunikációs fordulattal arról beszélt, hogy abban az esetben hajlandó lenne visszalépni a jelöltségtől, ha valamilyen egészségügyi problémája derülne ki, a Fehér Ház bejelentette, hogy az amerikai elnök covidos.

A hivatalos közlemény szerint Joe Bidennek szerdán pozitív lett a koronavírustesztje, ezért lemondta a további kampányprogramjait Las Vegasban, és visszautazott delaware-i házába, hogy önkéntes karanténba vonuljon. Mint a New York Times írja, orvosai szerint csak enyhe félsólégúti tünetei vannak, taknyos, köhög és rosszul érzi magát. Ehhez képest nem volt sem rajta, sem a környezete tagjain maszk, amikor felszállt az Air Force One-ra.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden a lábadozása alatt is ellátja hivatali teendőit.

Joe Biden torkát köszörüli. A helyszín Las Vegas, egy Demokrata párti kampányesemény, az időpont július 16.
photo_camera Joe Biden torkát köszörüli. A helyszín Las Vegas, egy Demokrata párti kampányesemény, az időpont július 16. Fotó: KENT NISHIMURA/AFP

A koronavírusos fertőzés tünetei éppen néhány órával azután jelentkeztek Bidennél, hogy a 81 éves elnök először beszélt nyilvánosan arról, hogy bizonyos esetben hajlandó lenne visszalépéséről: „Ha lenne valami egészségügyi problémám, ha valaki, ha az orvosok hozzám jönnének és azt mondanák, hogy ez és az a probléma van” - mondta a feltételekről. Másfél hete még ott tartottunk, hogy csak a jóisten győzheti meg ilyesmiről.

A megelőző napokban sajtóértesülések szerint újabb befolyásos demokrata politikusok győzködték Bident, hogy lépjen vissza:

  • Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője a CNN tudomása szerint szombaton azt tanácsolta Bidennek, hogy szálljon ki az elnökválasztási versenyből;
  • szerdán Adam Schiff képviselő is felszólította ugyanerre;
  • Nancy Pelosi volt képviselőházi elnök pedig néhány napja egy magánbeszélgetésen is azt mondta állítólag Bidennek, hogy a közvélemény-kutatások szerint nem tudja legyőzni Trumpot, és ha versenyben marad, még a képviselőház megnyerésére is tönkreteheti a demokraták esélyeit.
Kiemelt videóink