Indiában kifejlesztettek egy appot, hogy kevesebb embert tapossanak halálra az elefántok

ÁLLAT
augusztus 11., 12:58

Az indiai Asszám állam mobiltelefonos alkalmazást fejlesztett ki, hogy csökkentsék a vadon élő elefántok okozta halálesetek számát: a Haati alkalmazás figyelmezteti a közeledő elefántcsordákra az embereket, hogy ki tudjanak térni az útból.

Asszámban él India egyik legnagyobb elefántpopulációja, és az elefántok és az emberek közötti interakciók miatt sokan halnak meg. A természetvédők szerint az elefántok egyre agresszívabbak Asszámban, mert az élőhelyük egyre szűkül, és még a hagyományos természetes útvonalaikra is behatolnak. A Hindustan Times márciusban írt arról, hogy hivatalos adatok szerint 2020 és 2024 között 1701 embert öltek meg elefántok Indiában.

photo_camera Fotó: David Talukdar/Anadolu Agency via AFP

Az Asszámban elindított alkalmazás kifejlesztője az Aaranyak nevű, északkelet-indiai biodiverzitással foglalkozó szervezet. Az app tartalmaz egy űrlapot is, ami lehetővé teszi az áldozatoknak és hozzátartozóiknak, hogy kártérítést kérjenek a helyi önkormányzattól az állatok támadása miatt bekövetkezett sérülések vagy halálesetek esetén.

Az Aaranyak egy kézikönyvet is bemutatott az elefántokat elriasztó, napenergiával működő kerítésekről.

A WWF vadvilággal foglalkozó jótékonysági szervezet szerint kevesebb mint 50 ezer ázsiai elefánt maradt a vadonban. A csoport becslése szerint Indiában évente félmillió családot érintenek a terményrabló elefántok. (BBC)

Kiemelt videóink