Akár az irányár egyötödét is lealkudhatjuk, ha használt házat vennénk

gazdaság
augusztus 12., 12:26

Jelentősen csökkent a használt házak és lakások vásárlóinál az alku lehetősége, derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. Az eladók többsége csak konkrét vevő láttán hajlandó az átlagot meghaladó árengedményre, és ennek mértéke is kisebb a korábbinál.

Az idei év első felében a használt családi házak teljes árengedménye országos átlagban 12,4 százalék volt, a téglalakások árából 6,9, míg a panelekéből 5,9 százalékot engedtek az eladók. A házaknál ez 1,2 százalékos mérséklődést jelent, a téglalakásoknál 2, míg a panellakásoknál 3 százalékkal csökkent az alkuval elérhető árcsökkentés.

A panellakások árengedménye országosan 5,9 százalék volt, továbbra is ennél az ingatlantípusnál lehet a legkevesebbet alkudni. A régióközpontokban és a fővárosban ennél is kisebb (5,2 és 5,4 százalékos) volt a mozgástér, a megyei jogú települések többségében 7,5, Pest megyében 8,1, míg a kisebb vidéki városokban 9,7 százalékos volt az alkuval elérhető árcsökkentés.

A téglalakások árából átlagosan 6,9 százalékot engedtek az eladók, ezen belül a főváros pesti oldalán, az agglomerációban és a megyei jogú városokban 6,9-7,9 százalék közötti sávban ingadozik az átlag. Budán azonban kevesebbet, csak 5 százalékot engednek az eladók. A kisebb városokban, valamint községekben még mindig 12 százalék az alku mértéke.

A használt házakra a budai térségben lehet a legkevesebbet alkudni, mindössze 10,1 százalékot. A régióközpontokban már 10,6, Pest vármegyében 10,8 százalék a középérték. A külső pesti kerületekben és a kisebb városokban 12,5 százalékos alku mondható átlagosnak. Átlag feletti érték a megyei jogú városokban fordult elő 13,8 százalékkal, míg a községekben ezt is jócskán meghaladva 17,9 százalékos az árengedmény.

Kiemelt videóink