Mit tegyünk, ha sms-t küld a RENDORSÉG, hogy tartozásunk van, de egy jól irányzott kattintással befizethetjük?

belföld
augusztus 12., 09:30

Múlt csütörtökön egy fővárosi kávézóban fogtak el a rendőrök egy francia férfit, aki éppen szakmányban küldött szét adathalász üzeneteket. A police.hu-n közzétett fotók tanúsága szerint többek között a rendőrségre (bocsánat, RENDORSÉG-re) hivatkozva, 10 200 forintos elmaradt befizetéssel riogatva próbálta lépre csalni a gyanútlan áldozatokat.

A kibernyomozók információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt folytatnak nyomozást a 29 éves francia állampolgár. A Somogy megyei rendőrök fogták el, majd a fővárosból Kaposvárra vitték, ahol szombaton a bíróság el is rendelte a letartóztatását.

A férfitól a rendőrség közleménye szerint számos mobiltelefont, SIM-kártyát, valamint pénzt foglaltak le. A nyomozás jelenleg is folyik, de a rendőrség azt már közölte: volt olyan nap, amikor a sztahanovista csaló 35 ezer adathalász üzenetet továbbított.

A rendőrség négy jó tanácsot is adott azoknak, akik látszólag tőlük kapnak pénzbefizetésre felszólító sms-t. Ezek nagyjából a szokásosak (ne kattintsunk a linkre, töröljük az üzenetet, ne adjuk meg személyes vagy banki adatainkat). De ami a talán legfontosabb tudnivaló: „a rendőrség az objektív felelősség hatálya alá tartozó, közigazgatási hatósági eljárásokban a bírság kiszabásáról kizárólag írásbeli határozatban rendelkezik”, és a rendőrségnek ez a valódi e-ügyintézési portálja.

Kiemelt videóink