Többen felmondtak a szlovák közmédia magyar adásánál dolgozók közül

külföld
augusztus 12., 12:25

Egyre több távozóról tudni a Pátriánál a szlovák közmédia átalakítása után – írja a Napunk. A cikk azt írja, a szlovák közmédia átalakítása elsőként a magyar adásnál hozott gyökeres változásokat, és a főszerkesztő után többen is kiléptek a Pátria Rádió szerkesztőségéből. Azt mondják, már a politikai befolyás gyanúja lehetetlenné tette a maradásukat.

A szlovák közmédia átalakítása elleni tiltakozás a Pátria Rádióban 2024 áprilisában
photo_camera A szlovák közmédia átalakítása elleni tiltakozás a Pátria Rádióban 2024 áprilisában Fotó: Facebook/Pátria Rádió

Július elsejével lépett hatályba az a törvény, ami megszüntette a korábbi RTVS-t (a szlovák közmédia), és létrehozta az új STVR-t. Májusban több ezren tüntettek a közmédia átalakítása ellen Pozsonyban, tiltakozott a törvény ellen az ellenzék, a szakmabeliek és maguk a közmédia dolgozói is, köztük a magyar adás alkalmazottai is. Peter Pellegrini köztársasági elnök azonban aláírta a törvényt.

A Napunk azt írja, bár az új közmédiatörvény közvetlenül nem érinti a közmédia magyar adását, mégis itt váltak először láthatóvá a következmények. A Pátria Rádió főszerkesztője, Molnár Norbert távozását a következővel indokolta: „Azzal, hogy megalakul az új intézmény, amely szerintem teljesen politikai irányítású lesz, nem tudom elképzelni, hogy egy részlege, mondjuk a Pátria Rádió, továbbra is függetlenként tudjon működni.”

Molnár az Új Szóhoz igazolt, oda követi két munkatársa, akik már felmondási idejüket töltik a közmédiánál. A Napunk a Pátria két további munkatársáról tudja úgy, hogy távoznak a közmédiából, információik szerint mindketten a szlovákiai magyar média más szereplőinél folytatják.

A Napunk korábban azt írta, több, egymástól független forrásból származó információkra hivatkozva, hogy a Magyar Szövetség próbált befolyást szerezni a Pátria Rádiónál.

Kiemelt videóink