Kannabiszolajjal csalta lépre a horgász az emberméretű busát a Balatonon

ÁLLAT
augusztus 13., 17:46
photo_camera A busa (balra) és Sztász Sztanyiszláv

A Kínából betelepített busák annyira megtalálták a számításukat Magyarországon, hogy a szakértők előrejelzéseire rácáfolva vidáman szaporodnak, és akkorára nőnek, mint egy ember. Oké, nem átlagos embert kell elképzelni, hanem egy igen alacsony, de annál dagadtabb + durván kigyúrt, nagy fejű biztonsági őrt. A Balatonból frissen kifogott, elképesztő rekordpéldány 75 kilója mellé 130 centis. Nagy szerencséje, hogy sosem került Schwab doktor szeme elé.

A komoly méretű tonhalat idéző, gigantikus pettyes busa a magyar örökranglista másodikja, méretére jellemző, hogy a korábbi balatoni rekorder 25 kilóval kisebb, vagyis 50 kilós volt. (Az abszolút országos rekorder 80 kilós, és Boros Tibor fogta ki 2017 kora őszen a lázbérci tározóból.)

A halat Sztász Sztanyiszláv fogta ki Balatonkenesén, kalandos körülmények között, és mint beszélgetésünkből kiderült, házi készítésű busatablettával, amitől leesett az állam. Ha horgász vagy, érted, miért, ha nem, rögtön elmagyarázom.

photo_camera Kézműves busatabletta

A busa kifogásának nehézségét az adja, hogy nem eszik darabos, horogra tűzhető méretű kaját, hanem planktonokat szűr ki a vízből, hasonló módszerrel, mint ahogy a szilás bálnafélék szűrögetik ki a krilt az óceánból. Mivel planktonfüggő, minden érdekli, ami a táplálékához hasonlóan felhőt képez a vízben. Ha felhőt lát, odaúszik, és szürcsölni kezd. Ha a horgász könnyű, lebegő golyócskát tűz a horgára vagy a horog szárára kötött kis tüskére, a busa azt is beszívja, így fogható ki szabályosan, vagyis szájba akasztva. A tablettát, ami igazából henger alakú, egész olcsón lehet készen megvenni, ezért az igazán tökös horgászok csak azért is maguk készítik. Amihez kell egy 25 ezer forint körüli áron beszerezhető nyomóforma, egy spéci fémkeret és egy pumpa. De az ember cserében maga határozhatja meg, mi keltsen busavonzó felhőt.

Sztanyiszláv annyit árult el, hogy nála tejpor az alap, amihez kétféle, magas fehérjetartalmú táp, színezőanyag, többfajta titkos adalék és egy még titkosabb olaj járul. Erről aztán elég hamar elárulta, hogy kannabiszolaj. (Székrekedéses olvasóinknak mesélem, hogy a pirított kendermag azért népszerű adalék az etetőanyagokban, mert miközben sok hal szereti, igen erős hashajtó hatása van. Így az etetésen táplálkozó halak villámgyorsan befosnak, kiürülve viszont újra tudnak táplálkozni.)

A busa tájidegen, inváziós fajnak számít, így korlátlanul fogható, és jellemzően még visszaengedni is tilos a vízbe. Meg is kérdeztem, mit tudtak kezdeni egy ekkora állattal. Mint megtudtam, megpucolták és elharmadolták a filéhúst.

A horgász úgy fogta ki a rekordert, hogy begyalogolt 200 méteres távolságra, majd onnan dobott egy jó százmétereset.

Fenekező szereléket használt, a házi készítésű tabletta fölött 2 popuppal, vagyis borsószem méretű lebegő golyóval csalizott előke lebegett. A kapás hajnali négykor érkezett, a gigantikus hal a horgász elmondása szerint az első körben kábé 800 méternyi zsinórt húzott le. (Az ilyen távoli pecához hatalmas orsókat használnak, a busa meg hajlamos nagyon megiramodni az elején.) Egyórás fárasztás után szákolták meg, a kiemeléséhez három ember kellett, Sztanyiszláv eddigre teljesen elkészült az erejével.

A fogást a pecás elmondása szerint jelentették a halőrnek is, mert a rekord hitelesítéséhez ez szükséges. A rekord a Mohosz weboldalán egyelőre még nem jelent meg, ha kiteszik, az abszolút lista másodikja lesz.

Kiemelt videóink