Mérgező anyagokat találtak a Shein és a Temu termékeiben

vásárlás
augusztus 14., 08:54

A szöuli hatóságok közlése szerint az iszonyatosan olcsó tömegtermékeket áruló kínai óriáscégek, vagyis a Shein, a Temu és az AliExpress által értékesített „női kiegészítőkben” olyan mérgező anyagokat találtak, amelyek mennyisége néha több százszorosan meghaladta az elfogadható szintet.

photo_camera Fotó: NIKOS PEKIARIDIS/NurPhoto via AFP

Miután világszerte egyre többen vásárolnak ezektől a cégektől, egyre több az ellenőrzés is. A legutóbbi ellenőrzés során a Shein, az AliExpress és a Temu 144 termékét vizsgálták meg, több termék pedig nem felelt meg a törvényes előírásoknak.

A Shein által árult néhány cipőről kiderült, hogy azokban túl magas a ftalátok szintje, volt olyan cipő, amiben a megengedettnél 229-szer többe találtak. A szöuli hatóságok az AFP-nek azt mondták, a ftalát alapú lágyítószerek hatással vannak a reproduktív funkciókra, például a spermiumok számának csökkenésére, és meddőséget, de koraszülést is okozhatnak”. A ftalát egyben rákkeltő anyag is, a Nemzetközi Rákkutató Intézet szerint érdemes kerülni „a tartós érintkezést az emberi testtel”.

A sheines sapkákban formaldehidet találtak, a megengedett határérték kétszeresét, a körömlakkokban pedig dioxánt – a határérték több mint 3,6-szorosát –, ami szintén rákkeltő és májelégtelenséget okozhat.

De a Temu termékeiben is találtak hasonlóan problémás dolgokat: a szandálok talpbetéteiben például a megengedett határérték 11-szeresét meghaladó mennyiségű ólom volt. (AFP)

Kiemelt videóink