Nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a WHO a majomhimlő új variánsa miatt

Egészségügy
augusztus 14., 21:28

Nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a majomhimlő Afrikában terjedő új variánsa miatt.

A majomhimlő terjedése miatt a WHO 2022 júliusában egyszer már elrendelt globális veszélyhelyzetet, de azt 10 hónap után feloldotta. A szervezet szerint a fertőző betegség ismét elterjedhet, és több országban is egészségügyi kockázattá válhat.

A WHO mostani döntésével független szakértők javaslatait követte, akik a szervezet ún. Vészhelyzeti Bizottságának meghívására tanácskoztak az ügyben – ismertette Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A veszélyhelyzet kihirdetésének célja mindenekelőtt figyelmeztetni az egyes országok hatóságait, hogy készüljenek fel a járvány esetleges kitörésére.

A WHO főleg egy olyan vírusvariáns miatt aggódik, amit 2023 végén mutattak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Az Mpox-Klade I változat Ib jelű alvariánsáról van szó. Bár részletekbe menő tanulmányok még nem készültek, de szakemberek abból indulnak ki, hogy fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő az eddig ismert variánsoknál.

photo_camera Illusztráció: Kateryna Kon/Science Photo Library via AFP

Az Mpox-Klade I változat az utóbbi hetekben Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent.

„Világos, hogy létfontosságú az összehangolt nemzetközi fellépés a járványkitörés megfékezése és emberéletek megmentése érdekében” – mondta Tedrosz.

Az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Africa CDC) kedden általános egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki a majomhimlő miatt, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy nyújtson segítséget 2 millió vakcinadózis előállításához. Az Africa CDC szerint az idén már több mint 14 ezer fertőzésgyanús esetet regisztráltak a KDK-ban és a környező országokban, és több mint 500 halálesetet jegyeztek fel.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július végén az új variáns átterjedésének kockázatát Európára még „nagyon alacsonyként” ítélte meg.

A vírust először 1970-ben találták meg emberi szervezetben a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A betegség általában csak enyhe tüneteket okoz, például lázat, fejfájást, izomfájdalmat és bőrkiütést, de ritka esetekben halálos is lehet. (MTI)

Kiemelt videóink