Takács Péter: Nem minden szűrővizsgálat lesz kötelező

Egészségügy
augusztus 14., 15:00

Nem minden szűrővizsgálat lesz kötelező, és ami igen, a kormány azzal sem az embereket akarná nyomasztani, inkább a munkáltatót terhelné, mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában.

Az államtitkár elmondta, hogy bár már léteznek országos szűrővizsgálati programok, mint például a mammográfiák és a vastagbélszűrés, de januártól bevezetnének egy új típust is. Ez egy általános egészségfelmérés lenne, amivel a népbetegségeket akarják kiszűrni. Egy kockázatértékelő kérdőívvel indul, hogy kiszűrjék a szív- és érrendszeri, daganatos és mozgásszervi betegségeket, és ehhez olyan vizsgálatok társulnak, mint például egy EKG, alap labor, alapvető fizikai vizsgálat.

Takács szerint a kötelezőség olyan vizsgálatnál nem merülhet fel, ami invazív beavatkozással jár, mint például egy vastagbélszűrés, vagy aminél sugárterhelés van, például a nőknél a mammográfia. A kötelezőséget pedig nem az egyénekre, hanem a munkáltatókra szabná.

„Egy bonus-malus rendszerű szocho kedvezmény-rendszert dolgoznának ki, tehát a munkáltatót tesszük érdekeltté abban, hogy minél több munkavállalója éljen az állam által kínált, ingyenes menedzserszűréssel”– magyarázta Takács. A tervek szerint 2025. januárjától indulna el.

A kötelező szűrővizsgálatokról és azt övező tiltakozásról ebben a cikkben írtunk részletesen. (via Telex)

Kiemelt videóink