Újabb édesítőszerről sikerült megállapítani, hogy veszélyes lehet: a Cleveland Clinic szív- és érrendszeri központjának kutatói arra jutottak, hogy az eritrit több mint a kétszeresére növelheti a vérrögképződés kockázatát, még az egészséges emberek esetében is.
A hvg.hu szemléje szerint húsz egészséges emberen kísérleteztek egy reggeli vérvétel után, amikor is a résztvevők fele 30 gramm eritritet tartalmazó italt kapott, a csoport másik fele pedig 30 gramm cukorral felütött folyadékot. 30 perc múlva újból vért vettek tőlük, és kiderült, hogy a cukros italtól csak kis mértékben nőtt meg a vércukorszint, míg az eritrit szintje ezerszeresére nőtt a vérben az ezt tartalmazó ital fogyasztása után. De ennél nagyobb probléma, hogy az eritritet fogyasztóknál fokozódott a véralvadás mértéke, ami vérrögképződéshez vezethet.