Szijjártó volt futsalos csapattársának cége is dolgozik a debreceni BMW-gyár körül

belföld
augusztus 15., 08:57

Szijjártó Péter külügyminiszter 2018 júliusában jelentette be, hogy a világ egyik legnagyobb autóipari vállalata, a BMW Debrecen mellett fogja felépíteni új gyárát. Ahogy a Direkt36 is írja, idővel egyértelműbbé vált, hogy a beruházás különösen fontos a miniszternek és az Orbán-kormánynak.

A beruházás környékét érintő, elsősorban a BMW érdekeit szolgáló infrastrukturális fejlesztésekre százmilliárdos nagyságrendben költ a kormány, ebből a legismertebb kormányközeli üzletemberek, Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Szijj László cégei is profitáltak.

Na meg – ahogy az a Direkt36 cikkéből kiderül - a Verbau Kft. nevű cég is, aminek tulajdonosa Benkő Szilárd, Szijjártó közeli ismerőse, korábbi kollégája és futsalos csapattársa.

photo_camera Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu via AFP

Benkő a 2018-as választási kampány idején több, a külügyhöz köthető személlyel együtt egy plakátrongáló csapat tagjaként akciózva próbálta segíteni a Fidesz kampányát. Két évvel később, 2020-ban egyik cége 280 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik háttérintézményétől. 2020-ban készült az a fotó is, amin Benkő Szilárd a külügyminiszterrel együtt utazott a Lady MRD nevű luxusjacht fedélzetén.

A Direkt36 kereste Benkőt, hogy a BMW gyárhoz kapcsolódó munkálatokról kérdezzék, de küldtek kérdéseket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és a BMW-nek is. Egyedül a BMW reagált. Annyit írtak, hogy „meglévő, feltételezett, potenciális és a velünk partneri viszonyban nem álló” beszállítókkal és azok alvállalkozóival kapcsolatban nem adhatnak információt.

Kiemelt videóink