Svéd rendőrök is csatlakoznak a gyerekeket toborzó dán bandák elleni akciókhoz

külföld
augusztus 16., 17:02

Jövő héttől héttől svéd rendőröket küldenek Dániába, akik feladata megakadályozni, hogy svéd fiatalok Koppenhágába utazva dán bandák tagjaiként erőszakos bűncselekményeket kövessenek el, írja a Guardian.

photo_camera Svéd rendőrautó Fotó: HENRIK MONTGOMERY/TT/AFP

Az elmúlt hónapban több súlyos incidens - például halálos lövöldözés - is volt Dániában, amikben a szomszédos Svédországból származó, kiskorú gyanúsítottak vettek részt. A svéd rendőrség szerint a dán bandák a közösségi médián keresztül már 12 éves gyerekeket is toboroznak.

A koppenhágai rendőrség úgy véli, az erőszak két banda közötti konfliktus eredménye. Az egyiknek Koppenhága környékén van a székhelye, a másiknak pedig nincs állandó bázisa, és nagyrészt az országon kívülről irányítják.

Bár a svéd és a dán rendőrök már korábban is együttműködtek, ez általában egy-egy konkrét ügy kapcsán történt. Ez lesz az első alkalom, hogy a tisztek állandó jelleggel a szomszédos országban állomásoznak. A lövöldözések és robbantások már évek óta problémát jelentenek Svédországban, a Dániába utazó, bűncselekményeket elkövető fiatalok toborzása új fejleménynek számít.

Kiemelt videóink