Zelenszkij: Teljes ukrán kontroll alatt van az orosz Szudzsa városa

külföld
augusztus 16., 06:19

Teljesen ukrán ellenőrzés alá vonták az oroszországi Szudzsa városát - erősítette meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Szudzsa kiemelten fontos város, itt van az utolsó olyan tranzitállomás, amelyen keresztül Oroszország még gázt szállít Európába a nyugat-szibériai gázmezőkről. És egyben a legnagyobb azon több mint 80 település közül, amelyeket az ukránok megszálltak azóta, hogy a múlt héten meglepetésszerűen behatoltak a kurszki régió keleti részére.

„Szirszkij tábornok beszámolt Szudzsa városának felszabadításáról az orosz hadseregtől. Most ukrán katonai parancsnokságot hoznak létre ott” – mondta.

A több mint 5000 helyi lakos többségét evakuálták, egy részük azonban pincékben rejtőzött el a harcok elől.

Szirszkij csütörtökön jelentette be, hogy katonai közigazgatási irodákat hoznak létre a megszállt területeken, hogy „fenntartsák a joguralmat” és felmérjék a lakossági igényeket. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem akarják megtartani a megszállt orosz területeket, csupán Putyinra akarnak nyomást gyakorolni. Az ukrán titkosszolgálatok tájékoztatása szerint több tucatnyi hadifoglyot ejtettek. Kijev abban bízik, hogy ezzel újraindíthatják a fogolycsere megakadt folyamatát. Jelenleg ukránok ezrei lehetnek orosz hadifogságban. „Újra bővült a »cserealapunk«” – kommentálta Zelenszkij a jelenlegi helyzetet.

via Guardian

Kiemelt videóink