Joe Biden szerint közelebb van a gázai tűzszünet, mint valaha

külföld
augusztus 17., 07:50

Az amerikai elnök azt kérte a gázai tűzszüneti tárgyalásokon részt vevő felektől, hogy ne ássák alá a tűzszüneti megállapodást, a legutóbbi tárgyalási forduló után ugyanis közelebb van a megállapodás, mint valaha. Joe Biden egyúttal azt is bejelentette, hogy Antony Blinken külügyminisztert elküldi Izraelbe, hogy tovább dolgozzon a megállapodás érdekében, és Izraelt biztosítsa az amerikai támogatásról, írja a BBC.

Az amerikai elnök azt követően szólalt meg, hogy az USA, Katar és Egyiptom közös nyilatkozatot adott ki, eszerint a tűzszünetre és a túszok szabadon engedésére vonatkozó javaslatot nyújtottak be.

Joe Biden optimista a gázai témában
photo_camera Joe Biden optimista Fotó: ERIN SCHAFF/AFP

A katari tárgyalásokon minden kis előrehaladást alapvető fontosságúnak tartanak a kormányok, amelyek kétségbeesetten igyekeznek elkerülni, hogy a gázai háború regionális konfliktussá váljon. A közvetítők szerint az elmúlt két nap tárgyalásai komolyak voltak, konstruktívan és pozitív légkörben zajlottak.

Mindezek ellenére még hosszú utat kell megtenni a tűzszünetig.

Nem ez az első alkalom, hogy az amerikai elnök úgy véli, közel a megállapodás. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala azt közölte, nagyra értékelik azokat az erőfeszítéseket, amelyek lebeszélik a Hamászt arról, hogy elutasítsák a túszok szabadon bocsátását célzó megállapodást.

Kiemelt videóink