117 évesen meghalt Maria Branyas Morera

GYÁSZ
augusztus 20., 18:49

Meghalt az amerikai születésű spanyol Maria Branyas Morera, akit 117 évesen a világ legidősebb emberének tartottak – közölte a családja.

Morera X-profiljára a családja azt írta: „Maria Branyas elhagyott minket. Úgy távozott, ahogyan ő akarta: álmában, békében és fájdalom nélkül.”

A Gerontológiai Kutatócsoport szerint, ami a 110 évesnek vagy idősebbnek vélt személyek adatait hitelesíti, Lucile Randon francia apáca tavalyi halála után Morera volt a világ legidősebb ismert személye. (A perui kormány ezt vitatta.)

A következő legidősebb személy, akit a csoport listáján szerepel, a 116 éves japán Tomiko Itooka.

Morera 1907. március 4-én született San Franciscóban, mielőtt a családja fiatalkorában visszatért Spanyolországba. Halálakor a katalóniai Olot város Residencia Santa Maria Del Tura nevű idősek otthonában élt, ahol 23 éven át lakott.

Itt élt haláláig Maria Branyas Morera
photo_camera Itt élt haláláig Maria Branyas Morera Fotó: Pau Barrena/AFP

Manel Esteller tavaly novemberben az ABC spanyol hírcsatornának azt mondta, Morera a kora ellenére „teljesen világos fejjel” él. „Lenyűgöző tisztasággal emlékszik a mindössze 4 éves korában történt eseményekre, és nem mutat semmilyen szív- és érrendszeri betegséget, ami az időseknél gyakori” – mondta Esteller, aki szerint ennek egyértelműen volt genetikai összetevője, mert az asszony családjából többen is megérték a 90 év feletti kort.

Morera korábban azt írta, a hosszú életét „a rendnek, a nyugalomnak, a családdal és a barátokkal való jó kapcsolatnak, a természettel való kapcsolatnak, az érzelmi stabilitásnak, a gondok és a megbánás hiányának, a sok pozitívumnak és a mérgező emberektől való távolmaradásnak” köszönheti. Azt is elmondta, hogy „nagyon rossz emlékei” vannak a spanyol polgárháborúról, ami 1936-ban tört ki, amikor 29 éves volt. (Sky News)

Kiemelt videóink