A könnyeit törölgetve búcsúzott Joe Biden

külföld
augusztus 20., 08:28

Érzelmes búcsúbeszédet mondott Joe Biden amerikai elnök a Demokrata Konvención, ahol csütörtökön hivatalosan is elnök-jelöltté választják Kamala Harris alelnököt.

Bident a lánya konferálta fel a színpadra, akit hosszan tartó ovációval, és „szeretünk Biden” feliratú táblákkal fogadtak. Az elnök a könnyeit törölgette és azt válaszolta, „szeretlek titeket.”

Beszédében hosszan méltatta Harrist, szerinte egész pályafutása legjobb döntése volt, hogy 2020-ban őt kérte fel alelnöknek. Azt mondta, a közös munka során közeli barátok lettek, és szerinte nagyszerű elnök lesz Harrisből.

link Forrás

„Készen álltok arra, hogy a szabadságra szavazzatok? Készen álltok arra, hogy a demokráciára és Amerikára szavazzatok?” – szegezte a tömegnek, majd Harris és Tim Walz alelnök-jelölt támogatására buzdított, mert szerinte ők „az amerikai demokrácia megőrzésének legnagyobb reménységei.

Azt ígérte, a kampány során ő lesz a „legjobb önkéntes”, akit valaha láttak.

Biden a beszéde során többször is támadta Donald Trumpot, például Harris ügyészi pályafutását szembe állította az „elítélt bűnöző Trumppal”. Felsorolta a volt elnök külpolitikai kudarcait, azzal vádolva őt, hogy meghajolt Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt, illetve romokban hagyta a NATO-t. Azért is megrótta a volt elnököt, amiért azt állította, Amerika csődöt mondott. Szerinte Trump a vesztes.

photo_camera Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI/AFP

Biden – a korábbi felszólalók többségétől eltérően – arról is beszélt, a csarnok előtt összegyűlt több ezer palesztinbarát tüntetőnek „igaza van.” Elismerte a gázai civilek szenvedését, és azt mondta, „sok ártatlan embert ölnek meg mindkét oldalon.” Ő pedig megállás nélkül dolgozik a tűzszünet érdekében.

A tüntetők azt követelték, Amerika állítsa le Izrael támogatását. Egy részük áttörte a kongresszusi központ közelében lévő biztonsági kordont, a rohamrendőrök négy embert vettek őrizetbe.

Vonakodva távozott

Az eredeti tervek szerint a 81 éves Joe Biden vállalt volna még egy ciklust, azonban a katasztrofálisan sikerült tévévita után nagyon sok demokrata elbizonytalanodott, képes-e folytatni. Biden végül csaknem egy hónappal később, július 21-én jelentette be visszalépését. Az erről való gondolkodást és döntést csak a legszűkebb körrel, néhány emberrel osztotta meg, ami többeket igen kellemetlen helyzetbe hozott.

Visszalépésekor Harris támogatására szólított fel, az alelnök pedig nagyon jól rajtolt, adománygyűjtő kampánya rekordokat döntött, és visszaadta a reményt arra, hogy a demokraták megnyerjék az elnökválasztást.

Biden júliusban a források szerint neheztelt azokra, akik a visszalépését követelték, azonban a mostani beszédben azt állította, ez nem igaz. Azt mondta, élete legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy elnökként szolgálhatott, és a lehető legjobbat nyújtotta.

„Szeretem a munkámat, de a hazámat még jobban szeretem” – mire a tömeg azt skandálta, „szeretünk, Joe.”

A beszéd végén nem csak Biden családja, de Harris is felment a színpadra, és megölelték egymást az elnökkel.

photo_camera Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

Meglepetésre egyébként Harris már tartott egy rövid beszédet, amelyben azt ígérte, legyőzi Trumpot.

„Harcoljunk a számunkra kedves eszmékért, és mindig emlékezzünk arra, hogy ha harcolunk, győzünk!”

A konvención beszédet tartott Hillary Clinton is, aki elnök-jelöltként 2016-ban kikapott Trumptól. Arról beszélt, új fejezetet írhatnak Amerika történetében – Harris lehet ugyanis az első nő, akit elnökké választanak.

(Reuters, BBC)

Címlapi kép: Brendan Smialowski/AFP

Kiemelt videóink