Krausz világsikere a magyarokat is a magasba emeli – mondta Sulyok Tamás, miután átadta a Magyar Szent István Rendet

belföld
augusztus 20., 12:46

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus vette át kedden a Magyar Szent István Rendet az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából Sulyok Tamás köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

Krausz Ferenc 1985-ben diplomázott le az ELTE fizika szakán, a Műegyetemen pedig villamosmérnöki oklevelet szerzett. Kutatásait a BME Fizikai Intézetében kezdte, a doktori fokozatot viszont már a Bécsi Műszaki Egyetemen szerezte 1991-ben, ahol később docensként majd professzorként is dolgozott. 2003-ban a németországi Garchingban található Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójává nevezték ki, emellett 2004 óta a müncheni Lajos–Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität) Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője

2023-ban nyert megosztva fizikai Nobel-díjat az elektronok atomon belüli mozgását vizsgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszerek miatt.

Legújabb munkájában az ultragyors méréstechnika orvosi-diagnosztikai alkalmazását vizsgálja. Itt a cél az, hogy a kezdeti szakaszban diagnosztizálhassák a daganatos betegségeket. Ezt a kutatást 2018-tól a magyar kormány is támogatta, összesen több, mint 20 milliárd forinttal. A Nobel-díj elnyerése után Krausz részvételével megalakult a Kutatási Kiválósági Tanács, amelyet szintén a kormány hozott létre.

A díjátadó ünnepségen Sulyok Tamás arról beszélt, „Krausz Ferenc fizikusra Magyarországon mindannyian büszkén tekintünk, a hosszú évek kutatómunkájának eredményeit a fizikai Nobel-díj igazolta.”

Szerinte Krausz és társai végtelen távlatokat nyitva új eszközöket adtak az emberiség kezébe. Mindez pedig azért következhetett be, mert „volt valaki, aki kitartó munkájával, zseniális meglátásaival lépést tartott a nemzetközi tudománnyal, majd egy ponton az élre tört és egyedit alkotott. Sikere világsiker, és minket, magyarokat is magasba emel.”

Méltatásából nem felejtette ki azt sem, hogy Krausz külföldön is megmaradt magyarnak, segíti a jövő magyar kutatóit és felelősséget visel a magyar tudományos életért.

Krausz Ferenc a díjátadón megköszönte a miniszterelnöknek és a magyar kormánynak a megelőlegezett bizalmat és a folyamatos támogatást, „amelynek köszönhetően az elmúlt években Magyarországon sikerült egy világviszonylatban is párját ritkító csapatot felépítenie.”

Azt mondta, a csapat célja lerakni a jövő megelőző orvoslásának alapjait, hogy egy mainál sokkal hatékonyabban működő egészségvédelmet tudjanak nemcsak Magyarországon, hanem reményeik szerint az egész világon létrehozni.

Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János korábbi államfő és házastársa, Pintér Sándor belügyminiszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. Novák Katalin viszont nem volt ott.

(via MTI)

Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Kiemelt videóink