Kormányinfó: Magyarország minden migránst kész ingyen Brüsszelbe szállítani

  • Mit, miért tesz a kormány? címmel tartott csütörtökön kormányinfót Gulyás Gergely és Vitályos Eszter.
  • Visszatértek a nyaralásból, szerdán már ülésezett a kormány, vagy ahogy Orbán Viktor írta: „Munka van!”
  • A lehetséges témák: kórházak állapota, Kiss László óbudai polgármester letartóztatása, háború, futball, Brüsszel, latte-avokádó.
39 poszt
Időrend
augusztus 22., 12:13

Vége a kormányinfónak

Pedig többen nem is kérdezhettek. Legközelebb velük kezdünk, mondta Vitályos.

Köszönjük a figyelmet!

augusztus 22., 12:11

A kormány leül tárgyalni az új paksi vezetéssel

Miért nem az adóelvonás előtt? – kérdezte a Telex. Gulyás azt mondta, utólag látta ezt be a kormány.

augusztus 22., 12:08

„Helyén vannak a prioritások?”

Mediaworks nincs jelen, úgyhogy a Telex kapta meg a szót. „Ki a felelőse annak, hogy ennyi ideje nem sikerült rendezni a kórházi klímákat, hiszen már 2018-ban figyelmeztetett a problémára a kórházszövetség?” – kérdezték.

„Léptünk előre, de nagyobbat kell” – mondta Gulyás.

„Helyén vannak a prioritások?” – kérdezte a lap a reptér és a Vodafone felvásárlására, valamint a 15 milliárd forintos tűzijátékra utalva.

Gulyás erre felsorolt egészségügyi kiadásokat - például, hogy nőtt az orvosok és ápolók száma és fizetése -, majd azt mondta: „Mindig lehet többet költeni, de az, hogy az egészségügyet ne kezeltük volna kiemelten, nem helytálló állítás”.

augusztus 22., 11:57

Ha Amerika békét akar, béke lesz, ismételgeti Gulyás

Mi lesz a háborúval és a magyar költségvetéssel, ha Trump lesz az elnök, tette fel a kérdést a 444. Gulyás azt mondta, ha az USA békét akar, kellően erős ahhoz, hogy béke legyen, sőt, erős amerikai vezetés mellett ki sem tört volna a háború. Ha Trump lesz az elnök, hamar béke lesz, tárgyalóasztalhoz tudják kényszeríteni a feleket, ha ez a szándékuk.

Gulyás a magyar költségvetés és Trump esetleges visszatérésének kapcsolatára vonatkozó kérdésre annyit mondott, ha béke van, az egészen más kereteket jelent, és Amerikának van a legnagyobb befolyása a térségre, ha Amerika békét akar, béke lesz.

augusztus 22., 11:54

Gulyás szerint a józan ész minimuma sem merült fel a gólyatábori szabályok megalkotóinál

Tervez-e a BME gólyatáborában történtekkel kapcsolatban a kormány valamilyen szabályozást, kérdezte a Blikk. Gulyás kis anekdotázás után azt mondta, lehet, hogy valamit szabályoznia kell a minisztériumnak. Az, hogy józan ész minimuma sem merült fel a szabályok megalkotóinál, az egész biztos – fogalmazott Gulyás. Vitályos Eszter inkább az egyetemi autonómiát emlegette, ilyen esetekben a kormány mutogatnak, míg más esetben az autonómiát kérik számon.

augusztus 22., 11:53

Kínai hitelről és rendőrről nincsenek válaszok, inkább közvetít Gulyás

Az egymilliárd eurós kínai hitelt milyen kondíciókkal kaptuk meg, kérdezi lapunk, felidézve, hogy egy hónapja már kérdezték erről mások Gulyást, és akkor nem tudott válaszolni. Gulyás most sem tudott erre válaszolni, de megígérte, hogy közvetít Varga Mihály és a sajtó között. Az összesen 2,5 milliárd eurós kínai tartozás egyébként "nem egy elképesztően nagy adósság" szerinte.

Mi a helyzet az itteni kínai rendőrökkel? Az elsődleges eredménye, hogy a kínaiak értik az intézkedést. Önállóan amúgy sem intézkedhet külföldi rendőr. Ha kíváncsiak, hogy ez hogy működik, BM-et tudom ajánlani, mondta a miniszter. Gulyás nem tudott arra sem válaszolni, hogy kaptak-e már el bűnözőt, vagy hogy ez közérdekű adat-e, utóbbinál ha elővenné ügyvédi igazolványát, és kapna egy ilyen megbízást, akkor arra érvelne, hogy igen.

augusztus 22., 11:47

„Nincs központi döntés, és most volt választás”

– mondta Gulyás az óbudai helyzetről arra a kérdésre, hogy támogatná-e az új választást. Hozzátette, hogy meg kell várni, hogy a megválasztott polgármester el tudja-e látni a feladatát, vagy sem.

augusztus 22., 11:46

Paks ne vegye büntetésnek az elvonást, még tárgyalás lesz arról, hogy pontosan mire menjen a pénz

Gulyás azt kérte a paksiaktól, hogy ne tekintsenek büntetésként arra, hogy a kormány elvont egy csomó pénzt, miután ellenzéki polgármestert választottak, még ha lehet is ilyen optikája a dolognak. Gulyás szerint önmagában belátható és helyes, hogy Paksnak iszonyatos bevétele van az erőműhöz kapcsolódóan, ez nő Paks II-vel, és a fejlesztések megterhelést jelentenek a környezetnek. Az, hogy a régióban osszuk el ezt a pénzt, az helyes, mondta a miniszter. Az, hogy ez Tolna megye legyen, mint ahogy olvasom a bírálatokat, az valóban nem jó, tette hozzá. Tárgyalni fognak az elosztásról, Lázár tárgyalni fog erről, mondta Gulyás.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA


augusztus 22., 11:42

Nem látom rossz üzletnek az irodaház-bizniszt

A minisztert az állam által vásárolt irodaépületekről kérdezték, Gulyás azt mondta, jelenleg három állami irodaház épül, Dürer, Zugló, Budapart. Ezek ára átlagosan 1,785 millió per négyzetméter. Ehhez képest a II., kerületben, százéves épületben most egy irodaház négyzetmétere 1,459 millió, XI. kerületben van 2,1 milliós, 1,3 milliós, 1,741 milliós, de ezek szerinte rosszabb épületek.

Nem látom, hogy az állam rossz üzletet kötne, összegzett Gulyás.


augusztus 22., 11:39

Gulyás: Miért lenne nyilvános adat, hogy valaki a saját pénzén mit épít?

Az építkezési adatok nem lesznek ezentúl interneten nyilvánosan elérhetők, az erre vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta, az nyilvános, hogy a beépíthetőségi mutató mellett valaki mennyit építhet, és milyen magasságban. Az nyilvános marad, hogy ezek az adatok milyenek egy építkezésen. Az viszont szerinte nem nyilvános adat, hogy ott valaki a saját pénzén pontosan mit épít oda.


augusztus 22., 11:37

Gulyás remélte, hogy nem kerül szóba

A határon túli magyarok 100 ezer forintos iskolakezdési támogatásának kérdése. Azt mondta, a Magyarországon élő családokat is támogatják, a határon túli családok azonban lényegesen kevesebbet kapnak. „Mindenkinek az az érdeke, hogy minél többen maradjanak magyarok a határon túl is” – mondta.

augusztus 22., 11:36

Gulyás: Ezer műtétből ötöt kellett átütemezni a kórházi klímák hiánya miatt

Gulyás elégedetlen lenne, ha 30 fokos kórterembe feküdne be, és azt szeretné, ha mindegyik klimatizált lenne.

A KEF tízmilliárdokat költött az elmúlt években a kórtermek klimatizálására. Hogy milyen százalékban klimatizáltak, azt nem tudja. Arra viszont felhívná a figyelmet, hogy a klímától nem feltétlen lesz 22 fok. Működő klímával is lehet 29 fok, mert a hálózat nem bírta a kisebb hőmérsékletet. Kint ekkor 38-39 fok volt. El tudja képzelni, hogy van olyan helyzet, hogy jobb döntés a műtét halasztása, Olaszországban, Spanyolországban ezt tömegesen csinálják. A hálózatfejlesztés sok pénz, "sok stadionnyi". Ehhez a KEF-nek egy tervet kell letenni az asztalra. Nem tud olyanról, hogy klímahiány miatt nem tudott beteget fogadni egy kórház.

Magyarországon a műtétek 5 ezrelékét kellett átütemezni, mondta. Hogy szappan legyen, az természetesen elvárható, tette hozzá.

link Forrás
augusztus 22., 11:29

Kórházi klímák

Minden kórház jelentést adott a klímák fertőtlenítésével kapcsolatban, ez folyamatosan történik, eddig ebből semmilyen kórházi fertőzés nem alakult ki.

A műtők és várótermek mindenhol klimatizáltak, ez azonban csak körülbelül 10 fokot tud hűteni, a klímák 36 fok felett a hálózat miatt már nem nagyon tudják tartani a kívánt hőmérsékletet. Gulyás szerint fel kell készülni a következő nyarakra, nem szabad, hogy a kórházban 40 fok legyen. „Le kell vonni a tanulságot abból, hogy egyre melegebb nyarak vannak”.

augusztus 22., 11:20

Gulyás: Valótlanok Magyar Péter állításai a kórházi állapotokkal kapcsolatban

Indít-e belső vizsgálatokat a kormány a kórházak rossz állapota miatt? – kérdezte az RTL. Először is azt kell megvizsgálni, hogy Magyar Péter állításai igazak-e. Gulyás kapott tájékoztatást a kórházaktól, mindenhol minden a legnagyobb rendben van, Magyar és a Tisza Párt állításai valótlanok.

Az egészségügyben dolgozók lejáratására van most kísérlet, Gulyás szerint sok minden szorul javításra, de köszönetet kell mondani a dolgozóknak, hogy a rendkívüli körülmények között is helytállnak. Vitályos külön kiemelte, hogy a Jahn Ferenc Kórház konyhájában nem penész volt, csak zsírra szállt por.

„Mindenhol elvárható, hogy tisztaság és rend legyen. Ha valahol ilyen problémák vannak, ott a kórház vezetőségének kell kivizsgálnia, de ha valótlanságokat állít valaki, az nem fogadható el” – mondta Gulyás.

augusztus 22., 11:13

Növekedés 2, infláció 4

Gulyás szerint nem Orbánnak szólnak azok az orosz mondatok, amelyek a béketárgyalást szorgalmazó politikusokat szidalmazták az ukrán betörés után.

Kettessel fog kezdődni a gazdasági növekedés? Válasz: "Innen vagy onnan, de annak határán".

Soron kívüli devizakötvényre nincs szükség, mondja Gulyás.

Egy következő kérdésre azt mondja, az infláció négy százalék alatt marad az évben.