Lengyelország segítene lejönni Indiának az orosz fegyverszállítmányokról

háború
augusztus 22., 15:06

Csütörtökön Varsóba utazott Narendra Modi indiai miniszterelnök a lengyel-indiai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából. A Donald Tusk miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy Lengyelország elmélyítené az együttműködését Indiával a védelmi ipar fejlesztésében. Tusk azt mondta, igyekeznek hasznot húzni abból, hogy India modernizálni készül a hadseregét és próbál leválni az orosz beszállítókról.

Narendra Modi és Donald Tusk Varsóban
photo_camera Narendra Modi és Donald Tusk Varsóban Fotó: FOTO OLIMPIK/NurPhoto via AFP

India eddig az orosz fegyver-szállítmányokra támaszkodott, de az utóbbi években igyekezett diverzifikálni, és ez a folyamat csak fokozódott Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója óta. A lengyel miniszterelnök most azt mondta, készek részt venni a haditechnikai eszközök modernizálásában. Lengyelország számít Ukrajna egyik legnagyobb támogatójának, míg India semleges maradt, még ha Orbán Viktor Tusványoson úgy is észlelte, hogy már az oroszok mellett vannak.

Modi Varsó után Kijevbe utazik, hogy a békés rendezésről beszéljen az ukrán elnökkel. Korábban sok kritikát kapott, amiért július elején elutazott Moszkvába Putyinhoz. Donald Tusk is megemlítette, hogy szerinte India nagyon komoly és pozitív szerepet tölthet be a rendezésben. (Reuters/MTI)

Kiemelt videóink