Az Európai Bizottság elutasította a magyar kormány kérését, nem tárgyalnak az ukránokkal

gazdaság
augusztus 23., 19:37

Az Európai Bizottság elutasította Magyarországnak és Szlovákiának azt a kérését, hogy a két ország és Ukrajna között a Lukoil ellen bevezetett szankciókról.

A Bizottság szerint ugyanis az azonnali konzultáció nem indokolt, Brüsszel

nem látja jelét annak, hogy az ukrán szankciók veszélybe sodornák az európai energiabiztonságot.

A bizottsági szóvivő ismét elmondta, ha nem a Lukoil az olaj hivatalos tulajdonosa, érkezhet az olaj a Barátság vezetéken - írja az MTI.

Ukrajna június végén sújtotta szankciókkal a Lukoilt, ami Szijjártó Péter külügyminiszter szerint veszélyezteti az ellátásbiztonságot.

10 napja egy Mol-os háttérbeszélgetésről Pletser Tamás olaj- és gázipari elemző azt írta, a tájékoztatás szerint a Lukoil kiesése nem okozott különösebb gondot. Júliusban valamivel kevesebb olaj érkezett Oroszország felől, de pont ekkor állt le karbantartás miatt a Pozsonyi Finomító, így ez nem okozott problémát.

Ma már ismét a korábbi mennyiséget kapja a cég az orosz nyersolajból. A Lukoiltól nem vett júliusban olajat a Mol, és augusztusban sem fog, helyette más orosz termelők biztosítják a szükséges mennyiséget. Pletser szerint ezt az ügyet a politika fújta fel, nem is kicsit.

Címlapi kép: Kisbenedek Attila/AFP

Kiemelt videóink