Jövő évtől központilag szervezi a gólyatáborokat a BME

oktatás
augusztus 23., 11:07

Megkezdte munkáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportja, ami felülvizsgálja a gólyatáborok szabályozását, az első ülést csütörtökön tartották.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépülete
photo_camera A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépülete Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

Azután állították fel a testületet, hogy a BME VIK idei gólyatáborával több probléma is felmerült: először az volt hír, hogy, az óvszerek kitiltásával akarták megakadályozni a hallgatók közötti szexet, a tábor után pedig megalázó élményekről számoltak be a résztvevők.

Az egyetem közleménye szerint a munkacsoport minden hozzá beérkező bejelentést kivizsgál majd, ennek érdekében a BME belső kommunikációs csatornát nyit, amiről a hallgatók tájékoztatást kapnak majd. A munkacsoport a visszaélések megelőzése és megakadályozása érdekében új szabályozást készít, aminek középpontjában a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás lesz. A közlemény azt is írja, hogy jövő évtől a gólyatáborokat új modell szerint, központilag szervezik.

A rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák majd meg, hogy valóban egy teljeskörűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen vehessenek részt a diákok. Az egyetem szerint a tervezett esemény építene az eddigi rendezvények értékeire, de fontos, hogy egyetemkezdő fesztiválként támogassa a közösségépítést, segítse a középiskola és az egyetem közötti átmenetet, és megalapozza a sikeres egyetemi tanulmányokat.

Azt írták, a tábor programjait úgy alakítják ki, hogy mindenki egyenlő eséllyel vehessen részt azokban, figyelembe véve az egyéni különbségeket, legyenek azok kulturális, szociális vagy egészségügyi természetűek. A táborban lesznek pszichológusok is, akik mentálhigiénés és beilleszkedést támogató tanácsadást nyújtanak majd.

Kiemelt videóink