Orosz hadiipari beszállító magyar cég került fel az amerikai szankciós listára

külföld
augusztus 23., 18:30

Mint a Telex kiszúrta, egy magyar cég is rajta van a legújabb amerikai szankciós listán. Az amerikai külügyi és pénzügyi tárca a pénteken kiadott hivatalos közlemény szerint az orosz hadiipar orosz és külföldi ellátási láncainak tagjait helyezi szankciók alá, a mostani bővítés után összesen már 400 cég és személy ellen jelentettek be büntető intézkedéseket.

A szankciós listára felkerült magyar cég a Mátrix Metál Group Kft. A felszámolás alatt álló cég az amerikai indoklás szerint a Szuhoj vadászgépek gyártásához exportált integrált áramköröket és más alkatrészeket Oroszországba. A washingtoni bejelentés szerint a magyar cég egy Exiton nevű orosz vállalkozásnak küldte az elektronikus alkatrészeket, amik egy légvédelmi rendszereket gyártó másik orosz céghez is eljuthattak.

SZU-25-ösök a 2024 májusi moszkvai légiparádén
photo_camera SZU-25-ösök a 2024 májusi moszkvai légiparádén

Mint a Telex írja, a Mátrix Metál egy józsefvárosi bérházba van bejelentve a Korányi Sándor utcába, 2024 februárja óta áll felszámolás alatt. A cég ügyvezetője egy lett férfi, Vladimirs Boreckis. A Radio Free Europe májusban írt tényfeltáró cikket arról, hogy a Szuhoj vadászgépek elektronikai eszközeit az EU-ból, méghozzá Ciprusról és Magyarországról szállítják Oroszországba, azt is megnevezték, hogy a magyar esetben a Mátrix Metál Kft-ről van szó.

Kiemelt videóink