Elkapta a járványos gyermekbénulást egy gázai kislány, 25 éve nem volt hasonlóra példa az övezetben

külföld
augusztus 24., 09:14

Egy 10 hónapos kislány részben lebénult, miután elkapta a poliovírust a Gázai övezetben. Az ENSZ kimutatása alapján 25 év után először regisztráltak poliovírusos esetet az övezetben.

A bénulást és halált is okozó vírus elsősorban az 5 éven aluli gyermekekre veszélyes. A vírus rendkívül fertőző, védőoltással azonban lehet ellene védekezni. Ezért az ENSZ, más nemzetközi szervezetekkel együtt az oltási program azonnali elindítását sürgeti.

photo_camera Fotó: Ramadan Abed/REUTERS

Az ENSZ főtitkára, António Guterres azt mondta, hogy több százezer gázai gyermek van jelenleg veszélyben. A szervezet egyhetes tűzszünetet szeretne, hogy be tudják oltani a Gázai övezetben élő több mint 640 ezer 10 éven aluli gyermeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta 1,6 millió dózisnyi vakcina Gázába szállítását. A logisztikát az ENSZ gyermekekkel foglalkozó szakosított szervezete, az UNICEF koordinálja.

Az izraeli hadsereg augusztus 18-án azt közölte, hogy a gázai háború kezdete óta több mint 2,8 millió dózisnyi vakcina érkezett a Gázai övezetbe. Azt ígérték, hogy a következő hetekben további szállítmányokat küldenek, amikkel több mint 1 millió gyermeket lehet majd beoltani.

A poliovírus okozta járványos gyermekbénulás az 1950-es években vált világméretű problémává. A védőoltás kifejlesztése után azonban sikerült visszaszorítani a betegséget, csak azokban az országokban törtek ki újabb járványok, ahol mellőzték vagy nem megfelelő módon használták a védőoltásokat. (via BBC)

Kiemelt videóink