Orbán egyetlen sms-e, aminél nincs árulkodóbb arról, hogyan is működik a NER

belföld
augusztus 24., 11:52

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor az állam pénzén lélegeztetőgépen tartott, a felcsúti fociakadémia egykori sajtóreferense, Szöllősi György által főszerkesztett Nemzeti Sportnak, személyesen a felcsúti fociakadémia egykori sajtóreferensének. A cikk számos érdekes állítását szemléztük a libsi elégedetlenségtől a velünk mindig hátrányosan elbánó világon át a magyar értékekig.

Volt azonban ebben a terjedelmes szövegben egy nagyon érdekes, a sport világán messze túlmutató állítás. Az orbáni hatalomgyakorlásról és a NER egészének hatalomtechnikai működéséről szólt. Ilyen egyszerűen és érzékletesen talán még sosem árulta el Orbán, hogy hogyan is kormányoz.

„Amikor az olimpia zárónapján Gulyás Michelle befutott, és megnyerte a viadalt, akkor a gyorsértékelést elküldtem a sportállamtitkárnak, Schmidt Ádámnak SMS-ben. Ez egy szóból állt, így hangzott: »Maradhat.«”

Ennyi. Eddig sem lehetett kétségünk arról, hogy az egyetlen ember, aki érdemi döntéseket hoz, az Orbán Viktor, hogy az egyetlen ember, aki bármilyen személyi ügyről döntést hozhat, legyen az számvevőszéki elnök, választási bizottsági elnök, MNB-elnök vagy a fociválogatott szövetségi kapitánya. Vagy akár csak egy államtitkár. Na jó, nem csak egy, hanem a sportügyi. De ezt ebben az interjúban most maga Orbán ismerte el, szemernyi kétséget sem hagyva afelől, hogy emberek karrierje vagy akár egzisztenciája egyedül tőle függ abban az univerzumban, amit úgy hívnak, hogy NER.

(Ennek fényében például aligha érezheti magát felhőtlenül nyugodtnak Németh Szilárd, aki nemcsak politikusként sült fel sorozatban Csepelen, de birkózószövetségi elnökként is Orbán csalódottságáról kénytelen olvasni: „A birkózás azon kevés küzdősportágak közé tartozik, amelynek van akadémiai rendszere, és nemcsak Magyarországon, hanem még a határon túl is. Azt hittem, hogy onnan szélesebb alapokról nagyobb számban jönnek föl tehetségek”.)

Kiemelt videóink