Robbanás történt egy dél-francia zsinagóga előtt

külföld
augusztus 24., 14:20

Robbanás történt szombat délelőtt egy dél-franciaországi zsinagóga előtt, egy rendőr megsérült, őt kórházban kezelik, de nincs életveszélyes állapotban.

A zsinagóga előtt két autót gyújtottak fel, az egyikben egy rejtett gázpalack volt, ez okozta a robbanást. A Lefigaro nevű francia lap azt írja, hogy a zsinagóga biztonsági kamerájának felvétele szerint egyetlen ember járt a környéken közvetlenül a robbanás előtt. Palesztin kendőt viselt, a kezében pedig egy pisztoly és egy palesztin zászló volt. A felvételen az is látszik, ahogy felgyújtja a két autót. A zsinagógában öt embert tartózkodott, köztük a rabbi, de közülük senki nem sérült meg.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter „nyilvánvalóan bűncselekménynek” nevezte az esetet. A belügyminiszter teljes támogatását fejezte ki a zsidó állampolgárok és a helyi önkormányzat felé. Az elkövetőt nagy erőkkel keresik. Szombat délután várhatóan Darmanin és Gabriel Attal francia miniszterelnök is a helyszínre utazik.

photo_camera Fotó: PASCAL GUYOT/AFP

„Mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtalálják ennek a terrorcselekménynek az elkövetőjét, és megvédjék a kegyhelyeket” – mondta Emmanuel Macron. „Az antiszemitizmus elleni küzdelem állandó harc, az Egyesült Nemzeté.” A helyi képviselő, Carole Delga is elítélte a történteket, és kijelentette, Franciaország megvédi a zsidó lakosságot. (Lefigaro, BBC)

Kiemelt videóink