Egy jégbarlang turistákra omlott, egy ember meghalt

külföld
augusztus 26., 08:14

Egy külföldi turista meghalt Dél-Izlandon, miután beszakadt egy jégbarlang, amikor a Breidamerkurjökull gleccsernél jártak. Egy másik turista megsérült, őt kórházba szállították, nincs életveszélyben. További két másik turistát még eltűntként tartanak nyilván, írja a BBC. A turistacsoportban huszonöten voltak.

link Forrás

A mentőszolgálat munkatársai, akik vasárnap délután három óra körül kapták az első segélykérő hívásokat, kézi erővel próbálták megmenteni az eltűnteket. Helyi hírügynökségek arról számoltak be, hogy vasárnap egy időben 200 ember dolgozott a mentési munkálatokon. A nehéz körülmények miatt átmenetileg, a hétfő reggeli órákig felfüggesztették az eltűntek keresését.

„A körülmények nagyon nehezek a terepen” – mondta Sveinn Kristján Rúnarsson helyi rendőrfőnök. „A gleccserben van. Nehéz oda felszerelést eljuttatni, rossz a helyzet.” Azt is elmondta, hogy egyelőre nem tudták felvenni a kapcsolatot a két eltűnt személlyel.

A rendőrfőnök szerint semmi sem utal arra, hogy a barlangba nem lett volna szabad bemenni. „Jégbarlangi túrák szinte egész évben vannak. Tapasztalt és erős hegyi vezetői vannak ezeknek a túráknak” – mondta. A rendőrfőnök úgy tudja, hogy az emberek a barlangszáj közeli szakadékban álltak, amikor a jégfal beomlott.

A Breidamerkurjökull egy gleccsernyelv, amely a Vatnajökull gleccsertől a Jökulsárlón lagúnáig húzódik. A gleccsernyelv híres jégbarlangjairól, amelyekbe túrákat szerveznek.

A gleccser egy napfelkeltében
photo_camera A gleccser egy napfelkeltében Fotó: MANUEL ROMANO/NurPhoto via AFP


Kiemelt videóink