Szexuálisan frusztrált delfin támad fürdőzőkre a japán partoknál

ÁLLAT
augusztus 26., 15:10

Egy magányos, valószínűleg szexuálisan frusztrált delfin támadt fürdőzőkre egy japán tengerparti városban. A feltételezések szerint a palackorrú delfin áll az idei 18 támadás hátterében Mihama város közelében. Az egyik támadás során egy általános iskolás korú gyerek sérült meg, akinek az ujját legalább 20 öltéssel kellett visszavarrni.

A tavalyi évben hatan sérültek meg, egy embernek eltört több bordája, 2022-ből pedig egy esetet jelentettek. A kutatók megfigyelései szerint ugyanarról a delfinről lehet szó, aki tavaly is emberekre támadt ezen partok közelében. A kutatók szerint nagyon ritka, hogy egy delfin ilyen sokáig éljen egyedül, ugyanis többnyire csapatokban úsznak.

A kutató szerint nem bántani akarja az embereket a delfin a harapásokkal, csupán kommunikálni szeretne, de a szexuális frusztráció is okozhatja az ilyen fajta közeledést.

„Akárcsak az embereknél és más társas állatoknál, a hormonális ingadozások, a szexuális frusztráció vagy a dominancia iránti vágy arra késztetheti a delfineket, hogy megsebesítsék azokat az embereket, akikkel kapcsolatba kerülnek. Mivel ilyen erős állatokról van szó, ez súlyos sérülésekhez vezethet az embereknél” - mondja Tadamichi Morisaka cetológus.

A japán tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy a delfinek a jó renoméjuk ellenére akár életveszélyesek is lehetnek, mert nem csak harapni tudnak, de le is ránthatják a fürdőzőket. 1994-ben Brazíliában például egy ember életét vesztette, amikor egy társával együtt megpróbáltak meglovagolni egy delfint, mire az nekik támadt. (BBC)

Kiemelt videóink