A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint jogsértő, hogy sétányt neveztek el Horn Gyuláról

Budapest
augusztus 27., 18:42

A Fővárosi Törvényszék igazat adott a fővárosi kormányhivatalnak, és ítéletében kimondta, hogy jogsértő a XIII. kerületi Horn Gyula sétány elnevezése. A bíróság hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés erről szóló rendelkezését.

A törvényszék az önkormányzati törvény vonatkozó rendeletére hivatkozva megerősítette, hogy „közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”.

A bíróság szerint a Fővárosi Önkormányzatnak be kellett volna szereznie a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását, mivel jegyzőkönyvek által is bizonyítottan kétség merült fel a közterület elnevezésének törvényességével kapcsolatban.

Horn Gyula sétány
photo_camera Horn Gyula sétány Forrás: Google Street View

Sára Botond főispán 2023 márciusában kérte arra a Fővárosi Közgyűlést, hogy a XIII. kerületi Horn Gyula sétány nevét változtassák meg. A Fővárosi Közgyűlés ezt nem tette meg, így a Sára vezette fővárosi kormányhivatal a Fővárosi Közgyűléshez fordult.

Horn Gyula, egykori szocialista miniszterelnök az 1956-os forradalom alatt a karhatalmi erőknél szolgált, majd külügyminiszter volt az állampárti kormányban. Az elnevezést annak idején nemcsak a Fidesz, hanem például Ungváry Krisztián történész is bírálta. (via MTI)

Kiemelt videóink