Több mint 200 republikánus háttérember nyílt levélben kéri párttársait, hogy Trump helyett inkább Harrisre szavazzanak

külföld
augusztus 27., 19:16

Korábbi republikánus elnökök és elnökjelöltek egykori munkatársai nyílt levélben kérik párttársaikat, hogy a novemberi amerikai elnökválasztáson Donald Trump helyett Kamala Harrisre szavazzanak. A nyílt levelet több mint 200-an írták alá, köztük van George H. W. Bush elnök egykori kabinetfőnöke és John McCain 2008-as elnökjelölt kabinetfőnöke is.

A levél aláírói el akarják kerülni, hogy Trump újabb négy kaotikus évet okozzon az országnak. Ugyan nem értenek mindenben egyet a demokrata Harrisszel és alelnökjelöltjével, Tim Walz-cal, de azt írják, az alternatíva, vagyis Trump és JD Vance tarthatatlan.

Ezért arra kérik mérsékelt republikánus párttársaikat és a független konzervatív szavazókat, hogy billegő államokban ne a káoszra szavazzanak, hanem azokra a vezetőkre, akik a konszenzusért dolgoznak, és nem megosztani, hanem egyesíteni szeretnék az amerikai embereket. Ezen vezetők alatt Harrist és Walz-cot értik.

Kamala Harris és Tim Walz
photo_camera Kamala Harris és Tim Walz Fotó: MATTHEW HATCHER/AFP

A nyílt levélre reagált Trump stábja is. Az elnökjelölt egyik szóvivője „nevetségesnek” nevezte a levelet, és azt mondta, „senki sem ismeri az aláíróit”. Szerinte ezek a republikánusok az ország megsemmisülésének is jobban örülnének, mint Trump visszatérésének.

Egyébként nem ez az első eset, hogy a Trumpból kiábrándult republikánusok nyílt levelet írnak. Az előző elnökválasztáson, 2020-ban Joe Biden támogatására kérték párttársaikat. (via The Independent)

Kiemelt videóink