Több száz vadállatot kell leölni, akkora az éhínség Namíbiában

külföld
augusztus 27., 18:55

Az aszály sújtotta Namíbia azt tervezi, hogy a lakosság élelmiszerhiány enyhítésére leöl 723 vadállatot. Afrika déli térsége évek óta nem tapasztalt szárazsággal küzd, Zimbabwéban, Zambiában és Malawiban már élelmezési válsághelyzetet kellett kihirdetni, Lesotho és Namíbia pedig humanitárius segítséget kért.

Az ENSZ szerint a két és félmillió lakosú Namíbia júliusban felélte élelmiszer-tartalékának 84 százalékát. A lakosok csaknem felének az élelmezése veszélybe kerülhet a következő hónapokban, írja az MTI.

A namíbiai környezetvédelmi minisztérium szerint a súlyos szárazság miatt egyre inkább ki fog éleződni az élet-halál harc az emberek és a vadállatok között.

A 723 vadállatot olyan területeken tervezik levadászni, ahol kevés az élelem, a legelő és a víz. A kilövendő állatok listájára 83 elefánt, 30 víziló, 60 bölény, 50 impala, 100 csíkos gnú, 300 zebra és 100 jávorantilop került. Hétfőig 157 állatot már le is vadásztak, amivel 56,8 tonna húst elfogyasztható húst nyertek.

A minisztérium álláspontja szerint az intézkedés összhangban van az alkotmánnyal, miszerint az ország természeti erőforrásait a lakosság javára kell fordítani.

Szerző: Szántó Dániel

Kiemelt videóink