Háromnapos tűzszünet Gázában, amíg beoltják a gyerekeket

külföld
augusztus 29., 21:10

Megállapodott az izraeli hadsereg és a Hamász, hogy felfüggesztik a harcokat, amíg a Gázai övezetben a gyerekek megkapják a gyermekbénulás elleni védőoltást - közölte a WHO.

Az első háromnapos oltókampányt vasárnap kezdik, a tervek szerint 640 ezer tíz év alatti gyereknek adják be a vakcinát - közölte az egészségügyi világszervezet regionális képviselője. A tervek szerint később még kétszer tartanak hasonló, háromnapos tűzszünetet, hogy folytathassák az oltásokat.

photo_camera Fotó: Ramadan Abed/REUTERS

Az első háromnapos tűzszünet alatt a Gázai övezet középső részén kapják majd meg a gyerekek az oltást, aztán délen, végül északon. A megegyezés szerint, ha kell, a tűzszünetet négynaposra hosszabíthatják.

A WHO néhány napja erősítette meg, hogy egy csecsemő bénulását a poliovírus 2-es típusa okozta a Gázai övezetben. Ez volt az első ilyen eset a térségben 25 éve.

A járványos gyermekbénulás gyógyíthatatlan, de a globális oltókampányoknak köszönhetően szinte az egész világon sikerült megállítani a vírus terjedését és eltüntetni a betegséget. 2022-ben összesen harminc poliovírusos fertőzést jelentettek a világ három országából, Pakisztánból, Afganisztánból és Mozambikból.

(MTI)

Kiemelt videóink