Hiába íratták be az iskolába a kerekesszékes Zsejkét, még nem tudni, hol kezdhet, a tankönyveit sem kaphatta meg

belföld
augusztus 29., 10:25

A daganatos betegséget leküzdő, kerekesszékkel közlekedő, 7 éves Zsejke most megy iskolába. A leendő osztálytársai szerdán megkapták a tankönyveket, a szüleinek azonban azt mondták, hogy Zsejke nem kaphat tankönyveket, mert „a kislány elhelyezése még folyamatban van”. A szülők, Rózsa és Roland az elmúlt hónapok történései után ezen már különösebben meg sem lepődtek.

Zsejke iskoláját már 2022-ben kijelölték

Az iskoláskorba lépő mozgássérült gyermekeknek a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Mozgásvizsgálója jelöli ki az iskolát. Nem minden iskola alkalmas mozgássérült gyermekek fogadására, ezt az iskola szakmai alapdokumentumában kell megjelölni. Az iskola kijelölése a tankerületeket kötelezi, attól eltérni csak a szülő kérésére, a fogadó iskola egyetértésével lehet.

A Mozgásvizsgáló Zsejkének még 2022-ben a Paksi Bezerédj Általános Iskolát jelölte ki, ez a körzetes iskola is egyben, a közelükben van, a szülők örültek a döntésnek. A Mozgásvizsgáló határozatát 2022-ben a fogadó intézmény is megkapta. Így azóta a kislány a rendszerben van. A gyermeket tavasszal beíratták, az iskola értesítése szerint április 19-től tanulói jogviszonyban áll. A család várta a tanév megkezdését.

Berendelték a szülőket a tankerületbe

Közben a szülők az iskola vagy a tankerület munkatársaival minél előbb szerették volna bejárni az iskolát, hogy felmérjék, milyen kisebb átalakításokra van szükség a gyermek elhelyezésére. Szerettek volna például egy mozgássérült parkolót az iskola mellé, és egy rámpát, hogy Zsejke ki tudjon gurulni a kerekesszékével az udvarra. Májusban jelezték is, hogy jó lenne, ha ez megtörténne. Ehelyett az önkormányzat májusban szólt, hogy a Szekszárdi Tankerületi Központ kérésére ez nem történik meg, majd júliusban berendelték őket Gerzsei Péterhez, a tankerület vezetőjéhez egyeztetésre.

A szülők elmondása szerint Gerzsei arra akarta őket rávenni, hogy gyermeküket inkább a négy kilométerre fekvő Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába írassák.

Paks városában három, a Szekszárdi Tankerületi Központ által fenntartott általános iskola működik, mindhárom szakmai alapdokumentumában szolgáltatásként szerepel 2020 óta, hogy fogadnak mozgáskorlátozott gyermeket, így ezen jogcímen a tankerület valószínűsíthetően feladatfinanszírozást igényel és kap már évek óta. Ennek ellenére a három iskola közül egyik sem akadálymentes teljeskörűen, sőt szinte ugyanolyan fokú az akadálymentesítés bennük.

A tankerületnek az lenne kényelmesebb, ha az összes kerekesszékes gyermek egy helyre járna, miközben, ismételjük, az iskolai szakmai alapdokumentumok szerint mindegyik paksi iskola alkalmas mozgássérült gyermekek fogadására.

Tankerületi nyomasztás a nyáron

Az áthelyezési javaslatot a szülők nem fogadták el, de a nyomás folytatódott. Gerzsei három-négy levelet írt a szülőknek a nyáron, azt kérve, hogy fontolják meg a döntést, és ők kezdeményezzék a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Mozgásvizsgálójánál gyermekük átirányítását a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába. A szülők ezt lelki nyomásgyakorlásként élték meg, amit minden alaklommal írásban visszautasítottak.

Ezek után jött el a szerda, amikor Zsejke tankönyveit nem adták ki a Paksi Bezerédj Általános iskolában, ahová áprilisban a gyermeket beíratták. Hétfőn kezdődik a tanítás.

A szülőket Gerzsei péntekre is behívatta egyeztetésre. Ők újabb kört nem akarnak már, csak azt, amihez joguk van: Zsejke hétfőn kezdje meg tanulmányait a Paksi Bezerédj Általános Iskolában. Ügyvédet fogadtak, aki a tankerületi vezetőnél az egyeztetés célja felől érdeklődött, valamint felszólította: legkésőbb péntekig adják ki Zsejke tankönyveit.

Kérdéseinkkel kerestük a Szekszárdi Tankerületi Központot is, amint megkapjuk a választ, frissítjük cikkünket.

Kiemelt videóink