Meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező

GYÁSZ
augusztus 31., 10:02

Nyolcvankét éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró – írja a hvg.

photo_camera Dobray György rendező és Hiller István egykori kultuszminiszter Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

Dobray György legismertebb filmes munkái a nyolcvanas években készültek, a Vérszerződés, a Szerelem első vérig, illetve annak folytatása, a Szerelem második vérig, amiben a profi színészek mellett amatőr szereplők játszottak.

Nagy visszhangot váltottak ki a K és K2 című dokumentumfilmek, amik a pesti prostitúció világát mutatták be. A K és a K2 történetét Dobray György könyvben is megírta, mindkét kötet eladási rekordokat döntött.

A 2005-ben készült Gólyamese című dokumentumfilmje, ami egy örökbefogadás történetét dolgozza fel, több fesztiválon szerepelt, és elnyerte a 37. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilm-rendezés díját.

A rendező egyik utolsó alkotásában, a Ketten című dokumentumfilmben egy rendkívül kedves Down-szindrómás pár, Cili és Marci mindennapi életébe engedett bepillantást. A filmet a Jeti Mozi is bemutatta nemrég:

link Forrás
Kiemelt videóink