Vasárnaptól QR-kóddal is lehet fizetni a boltokban

gazdaság
augusztus 31., 18:51

Szeptember 1-jétől, vasárnaptól új fizetési megoldás válik elérhetővé a magyar boltokban, minden banki ügyfél fizethet QR-kóddal is, írta a Portfolio. A qvik nevű szolgáltatást az online fizetéseknél és a boltokban a kasszáknál is lehet használni.

photo_camera Fotó: qvik

A gyakorlatban úgy fog ez kinézni, hogy a boltban egy pénztárgép vagy egy bankkártyaterminál monitorján megjelenik egy QR-kód, ha ezt a mobillal beolvassuk, azzal egyben fizetni is tudunk, írta a hvg.hu. A qvik használatához kell, hogy bankszámlánk legyen, viszont a bankok semmilyen díjat nem számolhatnak fel a „qvikkelésért”. A QR-kódos fizetések mentesek lesznek a tranzakciós illetéktől is, így a bankoknak ezt a költséget egyébként sem kellene tovább hárítaniuk az ügyfelekre, szemben a kártyás fizetésekkel, amik után a bankok kártyánként 500 forint átalányt fizetnek évente.

A kereskedőktől viszont már kérhetnek díjakat a bankok a qvikes fizetések elfogadásért. Ennek mértékét még nem tudni, de a tervek és a nyilatkozatok szerint olcsóbb lesz a kártyaelfogadásnál.

A fizetési lehetőség nem rögtön jelenik meg a boltokban és e-kereskedőknél, de a következő napokban, hetekben lehetnek olyan boltok, kereskedők és áruházláncok, ahol bevezetik ezt.

Kiemelt videóink