„Alku helyett hullazsákot kapunk” – általános sztrájk lesz Izraelben

külföld
szeptember 01., 18:05

Általános sztrájkot hirdetett Izraelben a Netanjahu-kormány ellen a legnagyobb szakszervezet, a Histadrut. A szervezet tűzszünetet és a túszok azonnali kiszabadítását követeli.

A sztrájk hétfő reggel 6-kor kezdődik, amely szinte teljesen leállíthatja az országot. A Ben Gurion nemzetközi repülőtér helyi idő szerint reggel 8-kor zárja be kapuit. Több nagyvállalat is bejelentette már csatlakozását.

Ez egy példátlan lépés a Histradrut részéről. A túszok családtagjai azt remélik, hogy a sztrájk segít elindítani a tömeges tiltakozásokat, és ezzel nyomást tudnak gyakorolni a Netanjahu-kormányra, hogy visszakozzon legutóbbi döntéséből.

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet többsége ugyanis nemrég megszavazta, hogy az izraeli hadsereg (IDF) maradjon ott a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő, úgynevezett Philadelphi tengelynél. A jelenlét mértéke a túszalku része, és tárgyalások fő vitapontjává vált.

Benjamin Netanjahu korábban azt mondta, az október 7-i terrortámadást az okozta, hogy a tengely nem volt Izrael kezében, így hatalmas mennyiségű fegyver jutott át ott a Hamászhoz. Most a kezükben akarják tartani ezt a szakaszt.

A lépést Joáv Galant védelmi miniszter ellenezte, szerinte biztonsági okokból nincs szükség erre. A maradás mellett voksolók szerint viszont a döntés „közelebb hozza a megállapodást”, és világossá teszi a Hamász számára, hogy kompromisszumot kell kötni a kérdésben.

A szakszervezet nem sokkal azután jelentette be a sztrájkot, hogy az IDF közölte, hat túsz holttestét találták meg egy Rafah-közeli alagútban. Izraeli tisztviselők szerint a túszokat az elmúlt 48-72 órában ölte meg a Hamász.

Közülük legalább három embert szabadon engedhettek volna, ha a folyamatban lévő tárgyalások során sikerült volna megállapodni a túszszabadítás és tűzszünet részleteiről.

A szakszervezet főtitkára, Arnon Bar David arról beszélt, a túszalku belpolitikai megfontolások miatt akadozik, de ennek véget kell vetni. „Alku helyett hullazsákokat kapunk. Reméljük, hogy a lépésünk sokkolhatja azokat, akiket sokkolnia kell.” Felszólította az izraelieket, hogy menjenek ki az utcára és hallassák hangjukat.

A szakszervezet legutóbb 2023. márciusában hirdetett meg általános sztrájkot, mikor Netanhaju kirúgta a – nagy vitát kiváltó - igazságügyi reformot ellenző védelmi miniszterét. A nyomásgyakorlás miatt Netanjahu végül visszakozott.

(Axios, MTI)

Címlapi kép: Oren Ziv/AFP

Kiemelt videóink