Ujhelyi: Maga Karácsony javasolta 2018-ban, hogy a határon túl magyarok egyéni jelöltekre szavazhassanak

POLITIKA
szeptember 01., 09:06

Érdekes tényt idéz fel Ujhelyi István egykori MSZP-s EP-politikus nyíltlevél-sorozatának legfrissebb részében. Eszerint a sok ellenzékit felháborító kormányzati javaslat a határon túli magyarok választási részvételének esetleges kiterjesztéséről, vagyis a határon túli egyéni választókörzetek létrehozásáról nemhogy nem új gondolat, de azt nemrég az ellenzék egy része is osztotta.

Ujhelyi arról ír, hogy a Fidesz ötlete önmagában „egyáltalán nem ördögtől való”, hiszen

nem is olyan régen „Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt és Molnár Gyula MSZP-elnök is a határon túli, egyéni választási körzetek létrehozására tett közös javaslatot”.

A dolog előzménye az volt, hogy

„a 2018-as választási kampányban az MSZP-Párbeszéd összefogás miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely és a szocialisták akkori elnöke, Molnár Gyula fontos és jégtörő látogatáson járt Erdélyben, ahol többek között Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel és a történelmi egyházak helyi képviselőivel találkoztak.”

Ezután a találkozó után sajtótájékoztatót tartottak ezen hangzott el

hogy az MSZP-Párbeszéd megőrzendő vívmányként tekint a határon túli magyar állampolgárok választójogára, „de azt úgy alakítaná át, hogy a határon túli közösségek tagjainak ne a magyarországi pártok listájára, hanem a saját maguk által állított egyéni jelöltekre szavazzanak.”

A sors és a politikai érdekes fordulata, hogy ez az ötlet akkor, 2018-ban ebben a formában végül nem került bele az MSZP választási programjába. Lecsekkoltam, hogy Ujhelyi jól emlékszik, a témáról kiadott közlemény ráadásul máig szerepel Karácsony pártja, a Párbeszéd weboldalán. Ennek a Karácsony-Kelemen-Molnár hármast szerepeltető fotónak a kíséretében:

A Fidesz viszont korábban sokáig - szavakban legalábbis - még mereven ellenezte a dolgot. Ujhelyi is felidézi, miket nyilatkoztak. Szijjártó Péter a Fidesz akkori szóvivőjeként 2006-ban azt mondta, hogy a párt „nem kíván választójogot biztosítani” a határon túli magyaroknak. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár 2010-ben úgy fogalmazott, hogy: „a Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak”; Martonyi János külügyminiszter pedig azt állította: „soha nem kapcsoltuk össze a magyar állampolgárság kérdését a választójog ügyével, a két dolog nem kezelhető együtt”.

Ujhelyi véleménye egyébként az, hogy

„a határon túli egyéni választási körzetek esetleges létrehozása önmagában egy vitaképes javaslat, ha azt széles körben megtárgyalják és nemzeti konszenzusra törekvő módon, a választójogi törvény jelenlegi súlyos hiányosságainak kijavításával együtt járva, a demokratikus garanciákat megadva dolgozzák.”

Súlyos jelenlegi hiányosságnak az tartja, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön élő szavazókat jelenleg súlyosan diszkriminálják, mert ők nem szavazhatnak levélben.

Kiemelt videóink